Erhverv

Fætter BR-familie slipper styringen efter 36 år

Familien Gjørup er for første gang nogensinde ikke en del af direktionen i familiens holdingselskab.

Peter Gjørup er bestyrelsesformand i Fætter BR-familiens holdingselskab, der nu for første gang alene har en direktør uden for familien. Foto: Nikolai Linares Foto: Nikolai Linares

Familien bag legetøjsklenodiet Fætter BR giver nu slip på den daglige styring af familiens fælles investeringer.

For første gang siden stiftelsen i 1983 er der således ikke en Gjørup i direktionen i selskabet Odin DK Holding A/S, der er ejet af familien Gjørup, og som til sidst var indehaver af 25 pct. af konkursramte Top-Toy.

Gennem årene har der siddet fem forskellige familiemedlemmer i direktionen. Men nu er Bjarne Gjørup og Thomas Gjørup, henholdsvis barn og barnebarn til Fætter BR's grundlæggere, netop udtrådt af direktionen i Odin.

I stedet er direktøransvaret i Odin og datterselskaberne overladt til den mangeårige ansatte Frank Helles Kristensen, der har en fortid som finansdirektør gennem 32 år i Top-Toy.

Familien Gjørup sidder dog fortsat på samtlige bestyrelsesposter i holdingselskabet.

»Som følge af færre aktiviteter i selskaberne har bestyrelserne besluttet, at der alene er behov for én direktør,« skriver Frank Helles Kristensen i en mail.

Odin er ejet stort set ligeligt af de to søskende Thomas og Anneli Gjørup sammen med deres to fætre, Lars Gjørup og Peter Gjørup. Thomas og Anneli Gjørup er børn af Henrik Gjørup, og Lars og Peter Gjørup er sønner af Henriks bror, Bjarne.

Henrik og Bjarne Gjørup er sønner af Fætter BR's stiftere Børge og Edith Gjørup.

Efter Top-Toys konkurs i slutningen af 2018 er der nu kun ejendomsinvesteringer tilbage i Odin, som efter et underskud på 354 mio. kr. havde en egenkapital på 177 mio. kr. efter seneste regnskabsår.

Engang var egenkapitalen i Odin på knap 1,5 mia. kr., især hjulpet af et salg af 75 pct. af Top-Top for et milliardbeløb i 2015.

Top-Toy, der beskæftigede omkring 3.000 ansatte, kom den 30. november 2018 med den overraskende melding, at den ville gå i rekonstruktion. Anledningen var et årsregnskab, hvor det havde været nødvendigt at nedskrive værdien af Top-Toys værdier så voldsomt, at egenkapitalen i selskabet var glødende negativ.

Storaktionæren EQT og familien Gjørup kunne ikke enes med bankerne om, hvor mange penge selskabet kunne låne, og hvor meget mere kapital de to ejere var villige til at skyde ind.

Rekonstruktionen slog dog fejl, og i stedet endte det i en konkurs kort før nytår. Omkring tre uger efter købte Salling Group det danske varelager og rettighederne til Fætter BR-brandet.

BRANCHENYT
Læs også