Serier

Myndigheder blev advaret om formodet momssvindel, men greb ikke ind, før millioner var væk

Igennem flere år fik de danske myndigheder advarsler om selskaber knyttet til to jihadister, der er centralt placeret i et formodet momssvindlernetværk. Et svigt, at der ikke blev grebet ind, vurderer eksperter.

Grand Theft Europe – momsmillionerne, der forsvandt
Myndighederne blev gentagne gange og gennem flere år advaret om formodet momssvindel i selskaber knyttet til to jihadister. Ingen greb ind. Collage: Anders Thykier

Tre år i træk fik de danske myndigheder en række advarsler om formodet momssvindel for et stort millionbeløb i selskaber knyttet til to jihadister. Alligevel blev der ikke grebet ind, før pengene var væk. Det viser en gennemgang af sagen, som Finans og dagbladet Information har foretaget.

Af den fremgår det, at både bagmandspolitiet og skattevæsenet allerede i 2013 blev gjort opmærksomme på mistænkelige aktiviteter i selskaber med forbindelse til jihadisterne. Begge jihadister var på det tidspunkt allerede ifølge myndighedsdokumenter og flere mundtlige kilder stærkt radikaliserede.

Myndighederne kommer for sent. Det er simpelthen for dårligt.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet

Tidligere har det været fremme, at spansk politi i 2014 flere gange henvendte sig til bagmandspolitiet om dele af sagen. Men nu viser det sig, at også svensk politi i 2015 kontaktede det danske bagmandspoliti for at få hjælp til efterforskningen af en millionsvindelsag med relation til de to jihadister.

Desuden viser konkursredegørelser, at der løbende blev advaret om formodet momssvindel i selskaberne.

To eksperter mener, at de danske myndigheder har svigtet ved ikke at reagere trods advarslerne.

»Myndighederne får advarsel på advarsel, men ingen griber ind. Det er et klart svigt fra deres side,« siger professor og forsker i økonomisk kriminalitet ved CBS og London School of Economics Tom Kirchmaier.

Grand Theft Europe
 • Finans samarbejder i #Grandthefteurope med 35 europæiske medier fra samtlige lande i EU, koordineret af den tyske nonprofitresearch-organisation Correctiv.
 • Sammen kulegraver netværket af undersøgende journalister sindrigt organiserede momskarruseller, der udgør det største igangværende skattesvindelkompleks i EU.
 • Læs mere her: www.grand-theft-europe.com.
 • Samme toner lyder fra seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

  »Myndighederne kommer for sent. Det er simpelthen for dårligt,« siger han.

  Ifølge myndighedskilder blev der i 2015 internt hos flere politimyndigheder hejst advarselsflag, ligesom dokumenter viser, at underretninger om sagen blev oversendt mellem skattevæsen, politi og Politiets Efterretningstjeneste, PET.

  Det er selvsagt en alvorlig sag, som jeg har en forventning om, at myndighederne behandler med stor alvor.

  Nick Hækkerup, justitsminister

  Hverken PET eller Skattestyrelsen har nogen kommentarer. Bagmandspolitiet oplyser, at anklagemyndigheden ikke kan udtale sig om konkrete personers eventuelle strafbare forhold.

  Justitsminister Nick Hækkerup udtaler i et skriftligt svar:

  »Det er selvsagt en alvorlig sag, som jeg har en forventning om, at myndighederne behandler med stor alvor.«

  Oplysningerne kommer frem, efter at Finans og Information tidligere har blotlagt et formodet momssvindlernetværk på 14 danske forretningsmænd med forbindelse til selskaber, der har påført staten tab for mere end 800 mio. kr. i ubetalt moms og skat. I netværket er de to jihadister, som kan forbindes med terrorbevægelserne al-Qaeda og Islamisk Stat.

  Flere eksperter frygter, at dele af de i dag forsvundne penge kan være gået til terrorfinansiering.

  BRANCHENYT
  Læs også