Erhverv

Bulgarer er nu officielt indsat som øverste chef i IMF

Det bliver den bulgarske Kristalina Georgieva, som skal overtage posten som leder af Den Internationale Valutafond (IMF).

Kristalina Georgieva under Gaidar Forum 2018 med temaet "Russia and the World: values and virtues" Arkivfoto: REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

Som ventet bliver den nye øverstkommanderende i Den Internationale Valutafond (IMF) Kristalina Georgieva. Hun har indtil nu været direktør i Verdensbanken, hvor hun rangerer lige under bankens præsident, amerikaneren David Malpass.

Udnævnelsen ligger fast efter et møde i IMF’s repræsentantskab onsdag.

Hun bliver dermed den første leder af IMF, som kommer fra et såkaldt udviklingsland.

»Det er et enormt ansvar at være ved roret i IMF på et tidspunkt, hvor den globale økonomiske vækst fortsætter med at skuffe, handelsspændingerne fortsætter, og gælden er på historisk høje niveauer,« sagde Kristalina Georgieva ifølge BBC efter mødet i repræsentantskabet.

Egentlig er den 66-årige Kristalina Georgieva for gammel til at indtræde på den øverste post i IMF, hvor grænsen går på 65 år, når man starter i jobbet. Men efter en anmodning fra Frankrig har repræsentantskabet i IMF besluttet af bøje reglerne.

Det er dog ingen overraskelse, at valget til IMF-posten faldt på Kristalina Georgieva, der tidligere har været finansminister i sit hjemland samt EU-kommissær.

Hun var nemlig den eneste nominerede til posten, efter at et flertal af EU-landene pegede på bulgareren som EU’s samlede bud på en topposten i IMF. Det skete i starten af august efter et marathonmøde på mere end 12 timers forhandlinger.

Den anden europæiske kandidat til posten var hollænderen Jeroen Dijsselbloem.

Posten som chef for IMF blev ledig, da Christine Lagarde tidligere på året blev udpeget til at stå i spidsen for Den Europæiske Centralbank (ECB) fra 1. november.

Det er traditionelt EU-landene, som udpeger chefen for Den Internationale Valutafond , som regnes for Verdensbankens søsterorganisation.

Tilgengæld er det kutyme, at USA udpeger den øverste chef for Verdensbanken.

Kristalina Georgieva overtager officielt posten den 1. oktober.

BRANCHENYT
Læs også