Erhverv

Telenor åbner for 5G-mobilnettet i Skandinaviens største pilotprojekt

I Norge bliver der nu åbnet for det første 5G-netværk i byen Elverum. Det er dog meget få mobiltelefoner, som vil kunne tilgå 5G-signalet.

Det norske teleselskab har torsdag skudt gang i det største 5G-projekt i Skandinavien.

Det sker i den norske by Elverum, hvor mere end 50 pilotkunder bliver tilsluttet fremtidens supernetværk. Pilotkunder tester 5G mobiltelefoner, men også 5G over bredbånd og tv.

5G har tidligere annonceret, at man i Danmark spekulerer på at udvikle et mobilt 5G-bredbånd til hjemmet, som vil være så hurtigt, at det kan udkonkurrere fastnet bredbånd over kobbernettet.

Den store test af 5G-netværket bliver udført i samarbejde med Ericsson, som står for selve netværksinfrastrukturen.

»Ved at åbne Skandinaviens største 5G-pilot har vi nået en ny milepæl og styrket vores engagement i 5G. De heldige indbyggere i Elverum møder nu en spændende tid. I fremtiden vil de være i stand til at drage fordel af fremtidens supernetværk, som åbner helt nye muligheder,« siger Petter-Børre Furberg, administrerende direktør for Telenor Norge.

I Danmark deler Telenor mobilnetværk med Telia, og her er man også så småt begyndt at teste 5G-netværket i Nordjylland. Den norske telekæmpe, som er nummer to på mobilmarkedet i Danmark, har dog ikke meldt noget ud om, hvornår de forventer at have et kommercielt 5G-net klar.

I Elverum bliver borgerne og virksomhederne de første, som kan nyde godt af 5G-hastighederne. Inden længe vil enhver i området med en 5G-klar mobiltelefon kunne tilgå netværket. Det er dog en forsvindende lille andel af mobiltelefoner, som kan modtage 5G-signaler endnu. F.eks. er den spritnye iPhone 11 ikke 5G-klar.

Telenor annoncerede torsdag, at man gennemfører lignende pilotprojekter i Norge hen over efteråret.

»Vi har store ambitioner for 5G, og udrulningen fortsætter herfra. Nu hvor fremtidens supernetværk er oppe i Kongsberg og Elverum, er det vigtigt at få erfaringer herfra. Formålet er at lære så meget som muligt inden lancering af kommerciel brug af 5G i 2020. Derfor vil vi starte udviklingen af 5G på i alt ti lokationer i efteråret,« siger Petter-Børre Furberg.

Han slår samtidig fast, at Telenor ser 5G som en teknologi, der kan åbne for en ny bredbåndskrig i områder, hvor der kun ligger det gamle kobbernet i jorden.

»På lang sigt vil 5G også fungere som et godt erstatningsprodukt for de af vores kunder, der i dag har bredbånd og telefoni over kobbernetværket,« siger han.

Onsdag skrev Finans, at danske virksomheder generelt er kortere i 5G-planerne, end virksomhederne i nabo-landene.

TDC har meldt, at selskabet åbner et landsdækkende 5G-netværk i Danmark senest ved udgangen af 2020.

BRANCHENYT
Læs også