Erhverv

Fiskeindustri mangler råvarer og skærer ned

Den danske branche inden for fiskemel og -olie må reducere produktionen - og kaster sig derfor ud i et opgør med den aktuelle fiskeripolitik i EU.

Artiklens øverste billede
Triplenine Group, der er storproducent af fiskemel og –olie, har hovedsæde i Esbjerg. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christensen.

Lave kvoter af industrifisk betyder afskedigelser af ansatte i den danske industri. Branchen forsøger netop nu at lægge pres på både EU, politikere og biologer for at få mere stabile kvoter på de afgørende arter.

Den danske koncern TripleNine med hovedsæde i Esbjerg er med blandt de førende, globale producenter af fiskemel og –olie. Netop det selskab er også blandt de i industrien, som aktuelt har afskediget ansatte efter dyk i mængden af råvarer.

TripleNine meddelte i begyndelsen af september, at 37 stillinger nedlægges i Esbjerg og Thyborøn som konsekvens af manglende råvarer.

Netop TripleNine er sammen med den anden store danske virksomhed i branchen, FF Skagen, og andre selskaber i de nordeuropæiske lande afhængige af, at der landes fisk nok til produktionen. I 2019 er landingerne af både tobis og brisling, som er de store arter af proteinfisk til den produktion, dog begrænsede.

De danske industrifiskere henter deres fangster i Nordsøen og Nordatlanten.

»Kvoterne fastsættes gennem EU’s fælles fiskeripolitik efter biologisk rådgivning, og desværre er kvoten på brisling meget lav i denne sæson. Selvom alle er enige om, at bestanden er sund, og fiskeriet er særdeles godt. Den biologiske rådgivning har indlagt ekstra forsigtighedsprincipper. Derfor er vi i denne situation, hvor vi har set betydelige reduktioner i kvoterne,« siger Anne Mette Bæk.

Hun er adm. direktør i organisationerne Marine Ingredients Denmark og EUFishmeal.

Branchen har i begyndelsen af oktober indkaldt til en konference i København om udfordringerne og med bud på nye løsninger. Det sker bl.a. med basis i et nyt studie fra internationale forskere, der anbefaler en flerarts-rådgivning.

»Forsigtighedsprincipperne breder sig i biologernes rådgivning som EU’s ministerråd og EU-Kommissionen skal træffe beslutninger ud fra. Vi støtter i stedet en mere samlet vurdering af økosystemerne - frem for en vurdering af hver enkelt bestand for sig. Der må tages højde for de forskellige arters interaktion mellem hinanden,« mener Anne Mette Bæk. Hun siger samtidig:

»Vi er forbi tiden med overfiskeri, og bestandene er bygget godt op. Derfor er viden om bestandenes indbyrdes afhængighed meget vigtig for at opnå det maksimalt bæredygtige udbytte, som er grundstenen i EU’s fiskeriforvaltning.«

Med en samlet eksportværdi på over 3 mia. kr. er industrien i Danmark den førende producent af fiskemel og fiskeolie i Europa og indtager en plads som nummer syv globalt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.