Erhverv

Aktier i vind- og solenergi udkonkurrerer fossile brændstoffer

Aktier i grøn energi klarer sig langt bedre end aktier i fossile brændstoffer i år.

Den grønne kursfest står i skarp kontrast til tilstanden i olieselskaberne, som trods højt direkte afkast ikke møder støtte. Foto: AP

Det skyldes først og fremmest de senere års kraftigt faldende omkostningerne til vind- og solenergi, der også nyder godt af det lave renteniveau til at finansiere projekterne, skriver Financial Times.

Den børshandlede fond iShares Global Clean Energy, som beskæftiger sig med vedvarende energi, er indtil videre steget med 32 pct. i 2019. Således overgår den grønne investeringsfond fuldkommen den oliedominerede fond Vanguard Energy, der i samme periode er steget med kun 1 pct.

- Nedsættelse af CO2-udledningen er den største investering, verden nogensinde har været nødt til at lave i fredstider, og rentestrukturen giver os et ekstremt attraktivt miljø til at lave den investering, siger Deirdre Cooper, som styrer investeringsfonden Investec Global Environment, til Financial Times.

Vedvarende energi nyder godt af store fald i omkostningerne, som har gjort det billigere end kul og naturgas på mange markeder, skriver Financial Times.

Ifølge tal fra Bloomberg New Energy Finance er prisen på solenergi faldet 85 pct. siden 2010, mens prisen på vindenergi er faldet 50 pct.

Den grønne kursfest står i skarp kontrast til tilstanden i olieselskaberne, som trods højt direkte afkast ikke møder støtte.

Det ses for eksempel hos den franske olie- og gasgigant Total, som i sidste uge meldte om udbyttestigninger de kommende år, men hvis aktie har udviklet sig fladt siden.

Læs også