Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Formodede momssvindlere drev gæk med myndigheder i årevis

Terrorister snød staten med opdigtede adresser. Nu kommer konsekvensen. Erhvervsminister Simon Kollerup vil have nyt værn mod svindlere efter Finans' afsløringer.

Grand Theft Europe – momsmillionerne, der forsvandt
Erhvervsminister Simon Kollerup vil i forbindelse med finanslovforhandlingerne skærpe Erhvervsstyrelsens muligheder for at gribe ind over for svindlere med en ny kontrolpakke på 25 mio. kr. Collage: Anders Vester Thykier. Foto: Joachim Ladefoged

Terrorister og formodede momssvindlere har i flere tilfælde registreret sig med urigtige adresser i selskabsregistret. Men ikke før nu har Erhvervsstyrelsen haft mulighed for at lukke hullet i kontrollen.

En gennemgang af flere formodede momssvindel-selskaber viser således, at en kendt al-Qaeda-terrorist i 2013 blev registreret med en opdigtet adresse i det danske selskabsregister under adressen i »Manilla, Spanien«.

Manilla er bl.a. en by på Australiens østkyst. I en anden sag anvendte bagmænd bag et andet selskab, hvor direktøren også er en del af en al-Qaeda-celle, en opdigtet adresse i en by, som slet ikke eksisterer.

I begge tilfælde har selskaberne med de opdigtede adresser været en del af et netværk bag formodede momssvindel-selskaber med en gæld på mindst 800 mio. kr. i ubetalt moms og skat, som Finans og Information tidligere har afdækket.

Vi bliver selvfølgelig ærgerlige, når vi hører et sådant eksempel.

Henning Steensig vicedirektør Erhvervsstyrelsen.

Selvom sagerne stammer fra 2013, har problemstillingen indtil denne uge været helt aktuel. Det siger vicedirektør i Erhvervsstyrelsen Henning Steensig.

»Vi bliver selvfølgelig ærgerlige, når vi hører et sådant eksempel. Men indtil nu har vi ikke haft nogen kontrol af udenlandske adresser. Vi har ikke haft mulighed for at føre den kontrol. Vi har kun kunnet sende breve ud, som så kom retur,« siger han og fortæller, at Erhvervsstyrelsen nu har taget første skridt til at kontrollere de udenlandske adresser, der bliver registreret hos styrelsen.

Ifølge Henning Steensig vil det i fremtiden betyde, at mulige svindlere bliver opdaget, hvis de angiver falske adresser i selskabsregistret.

Momsekspert og partner i revisionsfirmaet Deloitte Lars Loftager Jørgensen mener, at de nye oplysninger viser, at de danske myndigheder ikke har været gode nok til at dæmme op for milliardsvindlen.

»Man må som almindelig borger og logisk tænkende menneske gå ud fra, at myndighederne selvfølgelig tester og gennemprøver adresseoplysninger, når de kommer ind i systemet. Men eksemplerne her viser jo, at det slet ikke er sket,« siger han.

Grand Theft Europe

Finans samarbejder i #Grandthefteurope med 35 europæiske medier fra samtlige lande i EU, koordineret af den tyske non-profit researchorganisation Correctiv.

· Sammen kulegraver netværket af undersøgende journalister sindrigt organiserede momskarruseller, der udgør det største igangværende skattesvindelkompleks i EU.

· Læs mere her: www.grand-theft-europe.com.

Det samme mener momsekspert Søren Engers Pedersen fra revisionsselskabet Baker Tilly.

Udover det nye adressekontrolsystem har erhvervsminister Simon Kollerup bl.a. efter afsløringerne varslet flere penge til kontrollen med mulige svindlere med en ekstrabevilling på 25 mio. kr. Han kalder sagen uendelig trist.

»Det er åbenbart, at vores kontrolindsats ikke har været stærk nok, og det står også klart, at forsvarsværkerne stadig ikke stærke nok i dag. Det er grundlaget for, at vi nu lægger op til at bruge 25 mio. kr. på at gøre dem stærkere,« siger Simon Kollerup.

BRANCHENYT
Læs også