Erhverv

Mystisk kunstner har solgt maleri for millionbeløb

Et maleri af den anonyme kunstner Banksy er blevet solgt for hele 83 mio. kroner.

Det er ikke meget, offentligheden ved om Banksy. Alligevel er han én af nutidens mest kendte kunstnere. Foto: Tolga Akmen / AFP

Han er vel nok verdens mest kendte ukendte kunstner. Kunstneren, der går under pseudonymet Banksy har i årevis forundret kunstinteresserede med sine fantasifulde og ofte provokerende kunstværker, der ofte males som grafitti på mure rundt om i Storbritannien.

Torsdag solgte han et maleri for 83 mio. kroner, hvilket er ny auktionsrekord for kunstneren. Det skriver The New York Times.

Maleriet er kaldet ”Devolved Parliament” og forestiller det britiske underhus, hvor alle politikerne er skiftet ud med chimpanser. Kunstværket er lidt over 4 meter langt, og det er malet i victoriansk stil med olie på canvas. Man kunne fristes til at tro, at maleriet er en direkte kommentar til den igangværende brexit-krise i Storbritannien, men maleriet er underskrevet og dateret i 2009 - altså længe før, at ”brexit” blev en fast del af briternes ordforråd.

Auktionen blev afholdt i auktionshuset Sotheby’s i London, og noget typer på, at kunsteren, der startede sin karriere som gadekunstner, for alvor har vundet popularitet hos de finere kunstkredse. Det vurderer Alex Branczik, der er Sotheby’s leder for moderne kunst i Europa.

»Jeg har indset, at han er en seriøs kunstner, og at han virkelig har en bred popularitet. Han appellerer både til etablerede og nye kunstsamlere,« siger Alex Branczik til The New York Times.

Banksy har tidligere vagt stor opsigt med sine kunstværker. Sidste år blev kunstnerens maleri ”Pige med ballon”, solgt for 8,5 millioner kroner - også i auktionshuset Sotheby’s. Det er der i sig selv ikke noget opsigtsvækkende i, men lige som hammeren var faldet, makulerede kunstværket sig selv. Banksy udtalte efterfølgende, at det var ham selv, der havde planlagt selvdestruktionen i tilfælde af, at maleriet nogensinde skulle blive solgt.

BRANCHENYT
Læs også