Erhverv

Blot én ud af syv patentansøgninger kommer fra kvinder

Selvom patentansøgninger fra kvinder er i stigning, vil der først være lighed mellem kønnene i 2070 med det nuværende tempo.

Kun én ud af syv patentansøgninger på verdensplan har en kvinde med som ansøger. Foto: Novo Nordisk

Kvindelige opfindere og forskere står kun for 13 pct. af verdens samlede ansøgninger om et patent.

Og selvom andelen af ansøgninger om patent fra en kvinde eller grupper af kvinder er stigende, vil man først opnå lighed mellem kønnene i 2070 med det nuværende tempo, skriver BBC.

BBC refererer til en undersøgelse fra Storbritanniens patentbureau - Intellectual Property Office - der har set på antallet af patentansøgninger på verdensplan.

25 pct. af verdens patentansøgninger kommer fra teams, der udelukkende består af mænd. 43 pct. kommer fra mænd som søger alene, mens 25 pct, stammer fra teams med en blanding af mænd og kvinder.

Kun 6 pct. af ansøgningerne stammer fra kvinder, som søger patent alene. Og blot 0,3 pct. kommer fra teams bestående af udelukkende kvinder (Når tallene sammenlagt ikke giver 100 pct. skyldes det afrunding, red.)

Ifølge undersøgelsen så er forklaringen på kvindernes efterslæb typisk, at der er relativt få kvinder beskæftiget inden for fag som science, teknologi, engineering og matematik. Internationalt kaldes disse fag under ét for Stem.

»Hvis vi gerne vil se flere kvinder blandt patentansøgere, så er det nødvendigt, at flere kvinder interesserer sig for Stem-fagene på universiteterne, og at de senere søger en karriere inden for forskning,« siger Penny Gilbert, der er partner i Powell & Gilbert, der er et internationalt advokatkontor med speciale i intellektuelle rettigheder.

Udover at færre kvinder end mænd søger om patenter på deres opfindelser, så får også færre kvinder godkendt et patent end mænd. Det viser et amerikansk studie fra Yale University.

Biotek er den sektor med den største lighed mellem kønnene, når der gælder patenter.

Her har 53 pct. af alle patentansøgninger mindst én kvinde med som ansøger. På andenpladsen kommer patenter relateret til medicinalindustrien med 52 pct.

Læs også