Erhverv

Preben Munch har "fyret sig selv" som direktør: »Det var verdens letteste beslutning«

Manden bag den kendte Id-hårvoks vil ikke længere stå i spidsen for den virksomhed, som han har brugt 33 år på at opbygge.

Preben Munch er ejer af den danske virksomhed Id Hair Company, der har eksport til mange lande. Foto: Morten Lau-Nielsen.

Det er svært at blive fyret som direktør, når man selv ejer virksomheden. Så skulle det da lige være formanden, men hun er gift med direktøren og fyrer ham kun, når der skal skrælles kartofler hjemme i privaten.

Så nu har den succesrige danske erhvervsmand Preben Munch, der står bag Id Hair Company, fyret sig selv. Han vil ikke længere stå i spidsen for den virksomhed, som han har brugt 33 år på at opbygge.

»I bund og grund mener jeg ikke, at jeg er dygtig nok til at lede virksomheden. Derfor har det været verdens letteste beslutning,« siger Preben Munch, som nu har overdraget direktørposten til sin mangeårige kompagnon Flemming Nielsen.

Historien om Id Hair Company er mange ting. Om en helt særlig voks, store millionoverskud og en selfmade erhvervsleder, der uden en lang uddannelse bag sig - men med et medfødt gén for købmandskab og salg - blev selvstændig.

Preben Munch grundlagde Id Hair Company i 1986 i en gammel frisørsalon i Aarhus. Her solgte han i begyndelsen bl.a. den populære Dax-hårvoks, der mildt sagt var en smule svær at vaske ud af håret igen.

På en messe i London opdagede han imidlertid en ny type hårvoks, der var let at skylle ud. Id-hårvoksen var født.

I dag producerer Id Hair Company en lang række forskellige frisørartikler med salg til over 30 lande. Sidste år købte selskabet desuden den kendte frisørkæde Poul M.

Men faktisk har Preben Munch slet ikke ønsket at være direktør. Ikke siden han for cirka otte år siden gik ned med flaget og brugte syv måneders sygemelding på »at sidde nede i kælderen.«

Derfor har han brugt det seneste stykke tid på at overbevise Flemming Nielsen om at overtage direktørstolen.

»Mine evner rækker ikke længere til at lede den virksomhed, jeg stiftede. Det var væsentligt lettere, da jeg kun var mig selv. Nu er vi 175 ansatte, og jeg bliver svedig bare ved tanken. Derfor er jeg glad for, at Flemming nu vil tage over,« siger Preben Munch.

Beslutningen om at træde tilbage som direktør giver ejerlederen mere frihed i hverdagen. Og det har på ingen måde været svært for Preben Munch at give lederskabet over sit livsværk fra sig.

Tværtimod.

»I mange ejerledede virksomheder bliver ejeren ved for længe. De kører virksomheden ned. Det har jeg været meget bevidst om,« siger Preben Munch, som mener, at Id Hair Company nu har fået »den bedste direktør.«

Preben Munch har stadig opgaver og kunder, som han skal varetage. Han bliver ved, så længe han føler sig i stand til at bidrage positivt. Og han har ingen planer om at sælge sin virksomhed.

»Jeg har samlet det hele på familiens hænder, for at vi kan drive det videre. Jeg har tre drenge, som er gjort til medejere, hvoraf den ældste har arbejdet i virksomheden i nogle år. Men ingen af dem bliver tvunget ind i firmaet. Det skal de selv bestemme,« siger Preben Munch.

Id Hair Company har hovedsæde i Lystrup uden for Aarhus. Sidste år tjente virksomheden 6,3 mio. kr. efter skat.

Læs også