Erhverv

Populære ferieøer risikerer konkurser og tomme hoteller

Konkursen i Thomas Cook kan få fatale konsekvenser for turistindustrien i Spanien. Regeringen planlægger en krisepakke.

Det er især De Kanariske Øer - heriblandt Tenerife - og Balearerne med bl.a. Mallorca, der i den kommende vintersæson kan komme i alvorlige problemer.

Verdens tredjemest besøgte land, Spanien, står til at miste hundredtusindvis af turister efter kollapset i den britiske rejsegigant Thomas Cook.

Situationen er så kritisk, at den spanske regering nu planlægger en krisepakke på over 2 mia. kr. til landets turistindustri.

Det er især De Kanariske Øer - heriblandt Tenerife - og Balearerne med bl.a. Mallorca, der i den kommende vintersæson kan komme i alvorlige problemer. Særligt briter har i stor stil brugt Thomas Cook til pakkerejser til Mallorca, og hele hoteller risikerer nærmest at blive lagt øde for gæster.

Spaniens turistminister, Reyes Maroto, siger, at landet i denne vintersæson vil miste i omegnen af 700.000 turister. Det vil især gå ud over De Kanariske Øer og Balearerne, hvor man frygter for stribevis af konkurser blandt hoteller med tusindvis af jobtab til følge.

Allerede nu står de spanske ferieøer med ubetalte regninger og tab på mistede Thomas Cook-reservationer for i alt 1,5 mia. kr. Dertil kommer tab for manglende omsætning fra de manglende gæster.

For at forhindre masselukninger blandt de hårdt ramte hoteller er den spanske stat på vej til at pumpe op til 300 mio. euro ind i den spanske turistindustri.

Thomas Cook-koncernen, der for knap en måned siden gik konkurs og indstillede al drift øjeblikkeligt, var den næststørste rejsearrangør til Spanien med 7,3 mio. årlige turister.

Også i Grækenland og Tyrkiet er hoteller og turistindustrien hårdt ramt af Thomas Cooks konkurs. Mange hoteller bliver nødt til at lukke sæsonen ned tidligere end normalt.

BRANCHENYT
Læs også