Erhverv

Kommentator lod firma gå konkurs: Staten betaler for oprydningen

Politisk kommentator Lars Trier Mogensen lod et selskab sejle til først en tvangsopløsning og senere en konkurs. Oprydningen betaler staten for.

Lars Trier Mogensen, der her ses til venstre, er politisk kommentator, debattør, forfatter og medstifter af mediet Føljeton. Foto: Niels Hougaard

Politisk kommentator Lars Trier Mogensen skriver blandt andet klummer, laver radioprogrammer og holder foredrag om, hvordan pengene fosser ud af statskassen, og at de danske skatteydere er til grin for deres egne penge.

Selv har Lars Trier Mogensen dog fået statskassen til at betale for oprydningen i et selskab, han først har ladet tvangsopløse og senere har ladet gå konkurs.

Det viser et netop afsluttet boregnskab for selskabet Trier Mogensen IVS, som Lars Trier Mogensen stiftede i 2015.

Lars Trier Mogensen oplyser i en mail, at han ingen kommentarer har.

Finans har efterfulgende spurgt Lars Trier Mogensen, om han ikke ser sin ageren som dobbeltmoralsk. Dette spørgsmål har han ikke besvaret.

Ifølge Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i Danske Revisorer, kan man ikke være en rollemodel, hvis man lader et selskab sejle til tvangsopløsning og konkurs. I øjeblikket er alene 2.800 IVS-selskaber under konkursbehandling, hvor regningen formentligt betales af staten.

»Vi ser i disse år mange tvangsopløsninger og konkurser i de danske selskaber. Det skyldes blandt andet, at en del ejere så at sige "lader det sejle" i deres selskaber ved ikke at aflevere lovpligtigt årsregnskab eller ikke selv sørge for at lukke deres selskab ordentlig ned. Det er skidt, for regningen for tvangsopløsningen betales af statskassen,« siger han.

Da Trier Mogensen IVS ikke havde afleveret årsregnskab til tiden, blev Lars Trier Mogensen af Erhvervsstyrelsen advaret om risikoen for, at selskabet ville blive sendt til tvangsopløsning.

Der blev ikke reageret på advarslen, og derfor blev selskabet sendt til tvangsopløsning ved skifteretten. Her blev det senere begæret konkurs, fordi selskabet var insolvent.

Efterfølgende har en kurator behandlet konkursboet, og regningen for bobehandlingen lyder på 30.562 kr. Et beløb, som statskassen skal betale.

Statskassen betaler årligt et trecifret millionbeløb for at behandle tvangsopløste eller konkursramte selskaber. De penge kunne bruges på et mere nyttigt formål, mener Tom Vile Jensen.

»Foruden den økonomiske regning ligger der også en regning for tabt tillid, for vi kommer ikke uden om, at det offentlige må gøre mere for at stoppe de, der bare lader stå til,« siger han.

Tom Vile Jensen opfordrer til, at politikerne indfører regler om, at virksomhedsejere helt eller delvist betaler regningen, når det offentlige tvangsopløser selskaber.

BRANCHENYT
Læs også