Erhverv

Klimaændringer udløser fyringer i fiskeindustrien

De kæmpestore danske fiskefabrikker, der producerer ingredienser til foder, er truet af klimaændringer. Stigende havtemperaturer er med til at presse nogle af de vigtigste fiskearter væk fra Nordsøen.

Artiklens øverste billede
Triplenine Group, som producerer fiskemel og fiskeolie, er hårdt ramt af de faldende fangster af industrifisk. Selskabet har netop gennemført en fyringsrunde og kapacitetsudnyttelsen i produktionen er 25-30 lavere end normalt, fortæller adm. direktør Jes Bjerregaard. Foto: Casper Holmenlund Christensen

En række af sværvægterne i den danske ingrediensindustri er truet af klimaændringer.

Stigende havtemperaturer er med til presse bestandene af vigtige industrifisk som tobis ud af Nordsøen, hvilket medfører en akut mangel på råvarer hos virksomheder som FF Skagen og TripleNine Group.

Begge virksomheder producerer fiskeolie og fiskemel, der indgår som ingredienser i foderblandinger, og begge virksomheder er helt afhængige af fiskernes landinger af industrifisk som tobis.

»I år har vi været ramt af meget lave fangster af tobis i Nordsøen, og tilmed er fangsterne af brisling også gået ned. Faldet i landingerne har medført, at vores kapacitetsudnyttelse i år har ligget 25-30 pct. under et normalår og omkring 50 pct. under det, der ville være vores ideelle niveau,« fortæller Jes Bjerregaard, adm. direktør for Triplenine Group.

De foreløbige prognoser indikerer, at kvoterne på tobis og brisling bliver endnu lavere næste år, og Triplenine Group har netop gennemført en fyringsrunde på hovedkontoret i Esbjerg og fabrikken i Thyborøn.

»Vi håber, at de seneste års nedgang i fangsterne ikke er udtryk for, at en art som tobis er ved at forsvinde fra vores farvande,« siger Jes Bjerregaard.

Triplenines omsætning faldt i 2018 med 13 pct. til 1,6 mia. kr. og indtjeningen styrtdykkede 68 pct. til 39 mio. kr. før skat. På grund af de vigende råvaremængder og dårlig kapacitetsudnyttelse er presset på økonomien fortsat i år.

Situationen er den samme hos branchens største aktør FF Skagen.

»Samlet set har tilførslerne til vores fabrikker været de mindste i mange år. Vi er meget opmærksomme på, at nogle forskere vurderer, at ændringer i økosystemerne i Nordsøen er skyld i de lavere fangster. Der er bare så mange store usikkerhedsmomenter i de rapporter og analyser, der er lavet på området, at vi ikke kan agere strategisk på det,« forklarer Johannes Palsson, adm. direktør for FF Skagen.

At lukke kapacitet vil være en sidste udvej.

Johannes Palsson, adm. direktør for FF Skagen

Virksomheden omsætter for knap 3 mia. kr. og har fabrikker i Skagen og Hanstholm.

»Vi er nødt til at have langt mere solid viden, inden vi kan træffe beslutning om eksempelvis at lukke en fabrik. At lukke kapacitet vil være en sidste udvej. Om det kan komme i spil næste år, ved jeg ikke,« siger Johannes Palsson.

Lektor Mikael van Deurs fra DTU Aqua forklarer, at Nordsøen siden 2002 »grundlæggende har forandret sig til et andet farvand end det, vi tidligere har kendt.«

»Vandtemperaturen er blevet højere, strømningsmønstrene har ændret sig, og tilførslerne af næringsstoffer fra de store floder er er blevet mindre. Alt i alt ser det ud til, at disse ændringer forringer levevilkårene for især tobis,« vurderer Mikael van Deurs, som er en af de eksperter, der leverer rådgivning om tobis og brisling til Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES.

Ifølge Mikael van Deurs er der »en tendens til, at bestandene af især tobis, men i nogen grad også sild og brisling, bliver mindre og vokser langsommere.«

Det truer de danske producenter af fiskemel og fiskeolie. De er blandt de store aktører i ingrediensindustrien, hvor de 21 største virksomheder samlet set øgede omsætning med 3,3 mia. kr. til 54 mia. kr. i 2018. Det viser en analyse, som erhvervsdatabasen BIQ har udarbejdet for Finans.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.