Erhverv

JP/Politikens Hus sælger alle sine svenske lokalaviser

Det blev til 18 år i Sverige for JP/Politikens Hus, som nu forlader et marked, der har været presset i bund de seneste år.

JP/Politikens hus i København. Arkivfoto

Danmarks største avishus forlader nu det svenske avismarked efter 18 år – i hvert fald som selvstændig udgiver.

JP/Politikens Hus har nemlig solgt sine 28 lokalaviser i Sverige til HD-Sydsvenskan, der er den største medievirksomhed i Sydsverige og dagligt når 531.000 læsere på tværs af alle platforme.

HD-Sydsvenskan ejes af Bonnier News og omsatte i 2018 for 965 mio. svenske kroner.

»Det har været en stor glæde at bedrive lokaljournalistik i Sverige. Lokaltidningen når i dag over 500.000 læsere, og bidrager med lokale nyheder og informationer til en lang række svenske lokalsamfund. Men det er en lige så stor glæde, at Lokaltidningen nu bliver en del af Sydsveriges største medievirksomhed som led i den naturlige konsolidering på det svenske mediemarked,« siger Stig Ørskov, adm. direktør i JP/Politikens Hus.

Prisen for handlen er ukendt, men parterne oplyser, at JP/Politikens Hus som en del af handlen bliver medejer af HD-Sydsvenskan med en ejerandel på 7,3 pct.

»Overtagelsen af Lokaltidningen er et naturligt strategisk skridt for os og vil yderligere forstærke Bonnier News’ tilstedeværelse i det sydlige Sverige. Vi tror på, at lokaljournalistik af høj kvalitet formår at engagere læsere og skabe digitale læserindtægter, og vi ser frem til i samarbejde med JP/Politikens Hus at skabe forudsætningerne for fortsat fremgang for HD-Sydsvenskan,« siger Anders Eriksson, adm. direktør for Bonnier News og HD-Sydsvenskan.

JP/Politikens Hus gik ind på det svenske marked i 2001, men har siden haft svært ved at opbygge en god forretning i nabolandet. Tilbage i 2017 måtte JP/Politikens Hus lukke ni af sine 39 svenske lokalaviser efter stort pres på både top- og bundlinjen i Sverige.

Det danske mediehus har ellers forsøgt meget for at gøre den svenske forretning lønsom. Organisationen er blevet strømlinet, og flere små redaktioner smeltet sammen.

Men det har ikke kunnet kompensere for det kraftige fald på det svenske annoncemarked, som har ramte lokalaviserne ekstra hårdt.

BRANCHENYT
Læs også