Erhverv

Flæskestegen kan blive rekorddyr til jul

Svinepriserne er på sit højeste niveau siden 2001. Flæskestegen til jul kan blive op mod 20 pct. dyrere end normalt, vurderer en ekspert.

Juleflæskestegen kan i år blive rekorddyr.

Flæskestegen har udsigt til at blive rekorddyr, når julefreden sænker sig over Danmark i år.

Sådan lyder det fra Henning Otte Hansen, seniorrådgiver ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

»Det er meget sandsynligt, at forbrugerpriserne får et nyk op ad i de kommende måneder, bl.a. fordi den seneste prisstigning til landmændene endnu ikke er registreret i forbrugerpriserne,« siger han og henviser til, at svinepriserne i Danmark i øjeblikket er på sit højeste niveau siden 2001.

Henning Otte Hansen vurderer, at prisen på flæskesteg i supermarkederne op mod jul vil være mellem 15 og 20 pct. højere end normalt. Derfor tøver han ikke med at sige, at prisen på juleflæskestegen bliver den dyreste i mindst 10 år og »sandsynligvis den højeste nogensinde«.

Danish Crown oplyser, at råvareprisen på flæskesteg til detailhandlen er steget med mellem 10 og 35 pct. i år.

Hos dagligvarekoncernen Coop, der driver kæder som Fakta, Kvickly og SuperBrugsen, bekræfter man, at prisen på flæskestegen bliver dyrere denne jul.

»Prisen på flæskesteg bliver højere i år end normalt ved juletid og noget højere end i fjor, hvor prisen var usædvanligt lav,« siger Lars Aarup, analysechef i Coop.

Lars Aarup vil af konkurrencemæssige hensyn ikke nærmere definere, hvor dyr flæskestegen bliver i år. Det samme gør sig gældende hos konkurrenten Salling Group, som står bag Føtex, Bilka og Netto.

»Indkøbspriserne på grisekød er generelt steget som følge af udbruddet af svinepest i Kina, og det afspejler sig også på priserne i kølediskene,« skriver Salling Group i en kommentar.

Som Salling Group henviser til, skyldes de skyhøje danske svinepriser, at der er svinepest i Kina, hvilket har øget eksporten af dansk svinekød til Asien voldsomt.

Landmændenes salgspris og prisen på svinekød i supermarkedet flugter dog ikke helt med hinanden. I forbrugerprisen indgår nemlig også faktorer som slagtning, forarbejdning, pakning, transport og supermarkedernes avance.

Læs også