Erhverv

Ørsted-aktien brager ned efter nedjustering af langsigtede mål

Ørsted-aktien falder med 10 pct., efter at den danske havvindkoncern har skruet ned for de langsigtede prognoser. Det betyder blandt andet, at der skal findes store besparelser på stabsfunktioner.

Ørsted har justeret deres langsigtede mål, og det skuffer investorerne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nye beregninger viser, at Ørsteds hidtidige prognoser har overvurderet energiproduktionen i en række havvindmølleparker, og det får den danske børskoncern til at sænke sine langsigtede forventninger.

Sådan lyder det i en fondsbørsmeddelelse, som Ørsted har sendt ud sammen med kvartalsregnskabet.

Justeringen rammer den forventede IRR (internal rate of return) for syv europæiske havvindprojekter, hvor målet sænkes fra 7,5-8,5 pct. til 7,0-8,0 pct.

Derudover melder koncernen, at den vil reducere sine årlige administrationsomkostninger med 500-600 mio. kr. fra 2020 til 2022. Omkring halvdelen skal komme fra omkostninger, der falder bort som følge af frasalget af danske aktiver, og den anden halvdel vil komme fra »besparelser i vores stabsfunktioner«.

Det, der har fået Ørsted til at skrue ned for forventningerne, er blandt andet prognoserne for havvindproduktionen. En opgradering af modellerne og processerne, som bruges til at forudsige energiproduktionen, har fået virksomheden til at konkludere, at de nuværende produktionsprognoser undervurderer den negative indvirkning af to effekter. Det drejer sig om den såkaldte blockage-effekten og wake-effekten.

»Selvom justeringen af vores produktionsprognoser er negativ, er vi overbeviste om, at Ørsteds adgang til data og avancerede analysemodeller vil være positiv for vores langsigtede konkurrenceevne,« skriver koncernen i meddelelsen.

Regnskabet for tredje kvartal overrasker over det meste af linjen i forhold til analytikernes forventninger, der i slutningen af september ellers fik et nøk op, fordi Ørsted kom med en opjustering.

Selvom omsætningen ligger en snert lavere end analytikernes forventningerne, er driftsindtjeningen (EBITDA) til gengæld markant højere.

Indtjeningen i havvindforretningen trækker hele driftsresultatet et godt stykke opad, mens også forretningen for landvindmøller klarede sig bedre end ventet. Det samme gjaldt driftsindteningen i forretningen for bioenergi. Kun forretningsdelen Customer Solutions nåede ikke op på linje med analytikernes forventninger.

mio. kr. Q3 2019Q3 2019 (forventet)Q3 2018
Omsætning15.48115.52015.018
EBITDA411632552225
- Havvind330424501972
- Landvind312176
- Bioenergi19734-204
- Customer Solutions164388478


BRANCHENYT
Læs også