Topprofiler kritiserer FLSmidth for at pynte sine regnskaber med lånte fjer
Den danske ingeniørkoncern FLSmidth benytter sig i stor stil af en særlig finansieringsmetode, der sminker nøgletallene, og som risikerer at lede investorer på vildspor, lyder kritikken fra flere sider.
FLSmidth lægger et røgslør ud over afgørende nøgletal, når koncernen indgår betalingsaftaler med sine leverandører.
Sådan lyder kritikken fra flere i investeringsverdenen, som angriber den danske cement- og minekoncerns brug af finansieringsteknikken ”reverse factoring”.
»Min største bekymring er, at det pynter de finansielle nøgletal,« siger Lars Topholm, analysechef hos Carnegie.
Reverse factoring er en metode, hvor en virksomhed kan låne penge af en bank til at betale sine leverandører tidligere og til samtidig at forlænge sin egen betalingsfrist til banken. Det er som sådan nyttigt, fordi den billige kapital skaber en bedre likviditet, og det kan styrke forholdet til leverandørerne.
Men fordi FLSmidth ikke bogfører gælden som bankgæld, underdriver det mængden af gæld, booster pengestrømmene fra driften og forbedrer arbejdskapitalen og afkastet på den investerede kapital.
»Det har ikke noget at gøre med, at FLSmidth er blevet bedre til at optimere sin leverandørgæld. Det ser ud som om, at du optimerer din virksomhed vældig meget. Men det er lånte fjer,« siger Lars Topholm.
FLSmidth har siden 2018 været et af de få selskaber, som rent faktisk fremlægger detaljer om programmet i sine årsregnskaber i noterne. Men til trods for åbenheden og fornuften i at knytte leverandørerne tættere på sig, kan det ifølge chefporteføljeforvalter Niels Andersen fra Bankinvest stadig forvirre.
»Det er overhovedet ikke alle, der er opmærksomme på det. Det skaber noget usikkerhed om, hvad effekterne egentlig er. Der er en masse, vi ikke ved, for eksempel hvordan det påvirker deres indtjeningsmarginaler,« siger han.
Det ser ud som om, at du optimerer din virksomhed vældig meget. Men det er lånte fjer.
Ifølge FLSmidth er reverse factoring et vigtigt redskab for koncernen, fordi det sikrer leverancer fra det relativt lille antal leverandører i konjunkturspidse situationer.
»Det er egentlig ikke et finansielt redskab. Det er et loyalitetsredskab, vi har til at få adgang til gode leverandører,« siger Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth.
Han mener ikke, at koncernen risikerer at vildlede investorer, fordi de oplyser om programmet i årsregnskabet. Derudover holder FLSmidth niveauet af finansiering gennem reverse factoring relativt stabilt fra år til år, så det kun til en lille udstrækning løbende påvirker nøgletal, lyder det.
Thomas Schulz afviser også, at han og resten af ledelsen ved brug af reverse factoring har muligheden for at forbedre de nøgletal, de får deres bonus på basis af – nemlig arbejdskapitalen og afkastet på den investerede kapital.
»Man behøver ikke at korrigere for det, fordi effekten er så lille, at det ikke har nogen indflydelse,« siger han.