Erhverv

De 10 rigeste USA-selskaber sidder på enorm pengetank

Fire af selskaberne har hver især over 100 mia. dollars liggende i kontanter og korte investeringer.

Mange investorer er utilfredse med, at Warren Buffett og Berkshire Hathaway sidder på en stor bunke kontanter uden at bruge dem. Men superinvestoren vil ikke købe for dyrt, er en af hans begrundelser. Foto: AP Photo/Nati Harnik.

De største amerikanske selskaber har tjent så mange penge, at de knapt aner, hvad de skal bruge dem til. Derfor hober de sig op til nogle investorers store frustration.

Den største beholdning sidder Microsoft på med en beholdning på 136,6 mia. dollars, viser en opgørelse fra FactSet, skriver CNBC.

På de efterfølgende pladser kommer Warren Buffetts selskab Berkshire Hathaway med 128 mia dollar, Alphabet og Apple. Begge med over 100 mia. dollars i tanken.

Opgørelsen er foretaget efter tredje kvartal i år.

Normalt ville selskaberne bruge pengene på at købe andre selskaber eller sende pengene retur til aktionærerne i form af aktietilbagekøb og udbytte eller en kombination af de to.

Der er mange forklaringer på, hvorfor selskaberne ikke aktiverer deres enorme summer på at købe nogle konkurrenter eller begive sig ind i nært beslægtede forretningsområder.

Den mest nærliggende forklaring er, at de venter på det helt rette tidspunkt.

»Jeg tror, at opkøb er noget alle disse virksomheder tænker på, når vi kommer længere hen i cyklussen, og de ser efter opkøbsmuligheder, der kan øge omsætningen i deres koncerner,« siger Nomura-analytiker Christopher Eberle til CNBC.

En cyklus beskriver en årrække i erhvervslivet, hvor økonomien går frem indtil filmen knækker, og en ny cyklus begynder.

Flere økonomer og aktiestrateger mener, at vi er i slutningen af en opadgående cyklus. Når det vender, kan det være et signal til virksomheder med mange penge til at købe op. Ud fra den gamle sandhed om at sælge på toppen og købe på bunden.

Warren Buffett har gennem årene været kendt for at være god til at købe selskaber billigt og få dem til at blomstre. Men i de senere år han har holdt sig væk. Blandt andet med begrundelsen om, at opkøbsemnerne har været for dyre.

»I de senere år har den fornuftige kurs for Berkshire Hathaway været klar: Investering i enkeltaktier har tilbudt langt mere værdi for pengene, end vi ville have fået ved at købe virksomhederne i deres helhed,« skrev Warren Buffett i sin årsrapport fra 2018.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også