Erhverv

Boeings ulykkesfly er snart på vingerne igen

Det globale flyveforbud for den ulykkesramte flytype Boeing 737 MAX ventes ophævet i løbet af få uger. Der kan dog gå op til fire måneder inden flyene igen kan indgå i normal drift.

Flytypen Boeing 737 MAX har siden marts haft globalt flyveforbud. Mange hundrede fly har været taget ud af drift - her fra Southwest Airlines.
Boeing oplyser nu, at flyveforbuddet ventes ophævet i løbet af få uger.
Foto: Mark Ralston / AFP

Boeing venter, at den ulykkesramte flytype 737 MAX i løbet af få uger får tilladelse til at gå på vingerne igen.

737 MAX fik i marts flyveforbud i hele verden efter, at et styrt i Etiopien kostede alle 157 ombord livet. Få måneder forinden kostede et styrt med samme flytype 189 mennesker livet i Indonesien.

Flyveforbudet har medført, at mange hundrede fly de seneste ni måneder har været taget ud af drift, hvilket har kostet dyrt for flyselskaber som Norwegian og Ryanair.

De to styrt med 737 MAX menes at være forårsaget af en softwarefejl, som under særlige omstændigheder tvinger flyets næse nedad, selv om piloterne forsøger at rette det op.

Boeing har for længst rettet fejlen, men rettelsen skal godkendes af de amerikanske luftfartsmyndigheder, inden flyene igen kan komme i luften. Ifølge Reuters venter Boeing, at godkendelsen er på plads i løbet af få uger, hvorefter 737 MAX kan genoptage kommercielle flyvninger i januar.

Reelt vil det dog formentlig først blive i løbet af marts, at flyselskaberne indsætter 737 MAX i normal drift, fordi der også skal være tid til at installere den nye software og træne piloterne i brugen af den.

Boeings aktiekurs steg 4 pct. efter nyheden om, at flyveforbuddet snart ventes ophævet.

BRANCHENYT
Læs også