Ekspertpanel kritiserer Danmark for at spilde værdifuld viden på gulvet
Danmark får ikke nok ud af sin offentligt finansierede forskning, fordi politikerne ikke forfølger en samlet innovationsstrategi, lyder konklusionen i en international rapport.
Danmark mangler strategisk retning og spilder derfor værdifuld viden på gulvet i stedet for at omsætte den til succesfulde forretninger.
Sådan lyder hovedkonklusionen i en 120 sider lang rapport om den danske innovationsevne, som et internationalt panel af eksperter mandag afleverer til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Panelet blev nedsat i 2018 af den forrige regering og har fået til opgave at vurdere, hvordan vores politikere med afsæt i konkrete udenlandske eksempler kan tilpasse den danske indsats for videnbaseret innovation.
Det har ført til 10 anbefalinger og en kraftig opfordring til regeringen om at satse mere målrettet i stedet for at sprede den offentlige forskning og investering alt for meget.
»På trods af mange individuelle strategier og handleplaner mangler Danmark lige nu en overordnet strategi, hvilket begrænser landets evne til at skabe systemiske effekter,« skriver ekspertpanelet anført af cheføkonom Christian Ketels fra konsultenhuset Boston Consulting Group.
Rapporten peger på, at Danmarks investering i offentligt finansieret forskning på mere end 20 mia. kr. om året slet ikke har ført til kommercielle resultater i samme omfang. At vores innovative produkter ikke tegner sig for en høj nok andel af det samlede salg. Og at vi ikke har forbedret vores innovationsevne de seneste år i nævneværdig grad.
Derfor bør Christiansborg tage ved lære af vores nabolande, der har langt mere fokuserede innovationsstrategier. Finland udvider sin force inden for it, Tyskland bruger sin tunge industri til at afprøve nye idéer, mens Irland slår sig op som et mødested for multinationale selskaber.
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen foreslår, at den grønne omstilling bliver overliggeren for Danmarks innovationsstrategi fremover.
»Et samlet Folketing har netop øremærket 1,5 mia. kr. til grøn forskning og udvikling. Det er første skridt. Nu sætter jeg mig i spidsen for det videre arbejde med at se på, hvordan forsknings- og innovationssystemet kan indrettes bedst muligt,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Landets største erhvervsorganisation, DI, bakker op om en samlet innovationsstrategi.
»Det var også grundtanken med globaliseringsstrategien i 2000’erne, men ad åre er retningen blevet lidt diffus,« forklarer Mette Fjord Sørensen, forskningspolitisk chef i DI.