Erhverv

Islandsk topchef trækker sig efter anklager om millionbestikkelse i fiskerisag

Sagen trækker tråde til det afrikanske land Namibia, og to namibiske ministre har også trukket sig.

Sagen omhandler blandt andet anklager om bestikkelse i bytte for fiskekvoter af makrel. Arkivfoto.

Han har meldt ud, at han træder tilbage indtil videre.

Islændingen Þorsteinn Már Baldvinsson, der indtil for nyligt var administrerende direktør i det store islandske fiskeriselskab Samherji, trækker sig, imens det bliver undersøgt, hvordan selskabets rolle har været i en mulig korruptionssag.

Sagen handler om mulig bestikkelse af embedsmænd i Namibia i bytte for fiskerirettigheder. To namibiske ministre - fiskeriminister Bernhard Esau og justitsminister Sacky Shanghala - har også trukket som følge af sagen.

Det skriver The Guardian.

Til sammen har de tre mænd ifølge avisen »været de første rullende hoveder« i korruptionssagen, der kom frem i denne uge.

Tidligere på ugen blev der nemlig offentliggjort ca. tre tusind dokumenter fra WikiLeaks, som viste, hvordan selskabet Samherji angiveligt har betalt over 1 milliard islandske kroner (ca. 55 millioner danske kroner) i bestikkelse siden 2012 for at sikre adgang til fiskekvoter i Afrika.

Desuden skulle virksomheden have overført provenuet fra fangsterne - primært fra makrelfiskeri - via et netværk af offshore-virksomheder til et skattelyselskab på Marhshall Island, skriver The Guardian.

I de såkaldte 'Fishrot Files' kom det også frem, at Samherji angiveligt har kanaliseret cirka 471 millioner kroner til skattelyselskabet mellem 2011 og 2018, mens nogle af pengene angiveligt også skulle være gået gennem Norges største bank, DNB.

DNB's koncerndirektør, Thomas Midteide, siger til DN.no, at man løbende rapporterer mistænkelige betalinger til det norske bagmandspoliti, men han vil ikke kommentere på, om det er blevet gjort i denne sag.

Jóhannes Stefánsson, som er en tidligere medarbejder i virksomheden, har stået frem i islandske medier og fortalt, hvordan bestikkelsen og korruptionen fandt sted.

»Selskabet gør alt hvad der skal til for at få fingrene i andre nationers naturressourcer,« siger Jóhannes Stefánsson.

Samherjis skrev på sin hjemmeside i tirsdags, at selskabet er »skuffede over at høre, at Jóhannes Stefánsson tilsyneladende har deltaget i tvivlsomme arbejdsmetoder og muligvis har involveret Samherji i ulovlige aktiviteter.«

Torsdag lavede selskabet så en ny meddelelse, hvor man skrev, at CEO Þorsteinn Már Baldvinsson ville træde tilbage, mens man samtidig har igangsat en intern undersøgelse sagen, og at man vil samarbejde, hvis eventuelle myndigheder går ind i sagen.

Islands premierminister, Katrín Jakobsdóttir, siger ifølge The Guardian, at hvis beskyldningerne mod Samherji er sande, så er der »grund til stor bekymring for Islands industrielle aktivitet,« og at afsløringerne »kan påvirke nationen som helhed.«

Afrikas kystfarvande bliver ifølge The Guardian mere og mere efterspurgte af internationale trawlerflåder, og Namibias ressourcerige fiskefarvande er især i høj kurs.

Sidste år kom det frem, at en femtedel af landets parlamentsmedlemmer ejede andele i fiskeriselskaber. Det gjorde landets medier »rasende,« og flere af medierne anklagede politikerne for korruption.

På Samherjis hjemmeside oplyses det, at Björgólfur Jóhannsson bliver midlertidig administrerende direktør, mens undersøgelsen er i gang.

Samherji blev grundlagt i 1972 og har 850 medarbejdere.

BRANCHENYT
Læs også