Erhverv

De håndbygger senge med hestehår, hør og bomuld

Det tager 200 timer, 100 pct. koncentration og nogle ganske veludviklede fingerfærdigheder at skabe en af verdens mest eksklusive senge, Vividus, der bliver lavet i hånden med lige dele kærlighed og præcision på Hästens' fabrik nord for Stockholm.   

Der er mange arbejdsgange, når en håndlavet Hästens-seng skal fremstilles, f.eks. med samling og placering af krølhår på pladevat til topmadrasserne, som kræver to mand. Foto: PR Hästens blev for anden gang, i 1995, udnævnt til kongelig hofleverandør. Første gang var til 100-års fødselsdagen i 1952, hvor Kong Gustav VI Adolf besøgte fabrikken i Köping. Man udvikler løbende nye tekstiler til sengene, men den klassiske ”Blue Check” er topsællerten. Foto: PR Det kræver mange timers øvelse at blive god til at sy sidepolsteret på en Hästens-seng fast til fjedrene, så den holdes på plads. Den 40 cm lange nål er spids i begge ender. Foto: PR Den anerkendte britiske designer Ilse Crawford står bag Hästens' Being-kollektion, som bl.a. består af sengetøj, en vinklet sengegavl og en sengekappe i afdæmpede gråtoner og jordfarver. Foto: PR Direktøren og ejeren af Hästens i dag er Jan Ryde, som forlod en akademisk karriere med udsigt til en doktorgrad for at hellige sig familievirksomheden og sit familieliv. Foto: PR Hästens butikker ligger spredt over hele verden – med fem styk i Danmark – og hovedsædet med tilhørende fabrik ligger ikke overraskende i Sverige. Historien går tilbage til 1852, hvor man begyndte med at lave sadler og seletøj. Foto: PR Hovedsædet fra 1950 er tegnet af den prisbelønnede svensk-britiske arkitekt Ralph Erskine (1914-2006), som også tegnede udvidelsen af fabrikshallen i 1999. Foto: PR

Interesserer man sig for boligindretning, kender man med stor sandsynlighed den svenske luksusseng med det karakteristiske blå- og hvidternede tekstil. Og kender man til prisniveauet, kan det måske undre, at en seng virkelig kan koste så mange penge – op til en mio. kr. for den dyreste model, ”Vividus”.

Årsagen bliver dog mere klar, hvis man – som Jyllands-Posten gjorde – får et kig bag kulisserne i produktionen af de håndlavede senge i den driftige, svenske industriby Köping, som desuden huser hovedsædet for bilproducenten Volvo og for maskin- og værktøjsproducenten Sandvik. ..

Læs også