Overskuddet falder i Bestseller - men ejeren er tilfreds
Bestsellers globale omsætning er det seneste år steget med 7 pct., mens resultatet dykkede med 3 pct. Koncernchefen udpeger engrossalget af dansk tøj som den aktuelle drivkraft.
Selvom indtjeningen faldt en smule det seneste år, er ejer og adm. direktør Anders Holch Povlsen tilfreds med udviklingen i den danske tøjvirksomhed Bestseller.
Der er nemlig ifølge ham hårdt pres på dele af det globale modemarked.
I den situation er ejeren derfor positiv om nøgletallene for regnskabsåret 2018/19. De viser en vækst i omsætningen på 7 pct. til 26,2 mia. kr.
Til gengæld gik resultatet før skat tilbage og landede på 2,8 mia. kr. Det var 3 pct. mindre end året før.
»Jeg er normalt ikke som type glad for tilbagegang. Tværtimod. Men jeg er glad for dette år, da det er et særdeles fornuftigt resultat. Det var ikke givet ved indgangen til regnskabsåret, at vi kunne lande der. Modebranchen er udfordret,« siger Anders Holch Povlsen.
Familieejede Bestseller med 20 modemærker - bl.a. Jack & Jones, Vero Moda, Vila og Only – sælger tøj på 70 markeder rundt om i verden.
Anders Holch Povlsen understreger, at det forløbne år også har været præget af store investeringer - i alt fra et øget fokus på bæredygtighed til logistik, butikker og andre tiltag. Han siger:
»Vi hviler ikke på laurbærrene og er klar over, at der fortsat skal investeres i fremtiden. Vores mål er altid at spille med branchens globale superliga. Det skal vi fortsat gøre. Vi er med for at vinde. Netop derfor skal vi også glæde os over resultaterne, da det ikke er givet for tiden, at vi kan levere på den måde.«
Bestseller har selv omkring 2.750 fysiske modebutikker samlet på en lang række af salgsmarkederne - en lille stigning i forhold til året før. Samtidig udgør engrossalget til eksterne kunder en væsentlig del af koncernens forretning.
Det gælder lige fra tøjkæder med fysiske butikker til de store onlineportaler som f.eks. Zalando og Asos.
Netop engrosforretningen har ifølge Anders Holch Povlsen vist den største fremgang det seneste år:
»Vi har formået at lægge lidt flere butikker til vores egen detaildel - men ikke mange. Engrosforretningen er vigtig og lidt undervurderet i vores iver samt stolthed over egne salgskanaler. Engros er nok der, hvor vi står stærkest. Også selvom det er mere fancy at tale om online og egne butikskæder. Bestseller er i dag meget mere end en leverandør til vores engroskunder rundt om i verden - snarere en partner. Det skal udbygges.«
Jeg er normalt ikke som type glad for tilbagegang. Tværtimod.
Regnskabet for de enkelte dele i Bestseller er endnu ikke offentliggjort, men koncernchefen lægger ikke skjul på, at der er vidt forskellig udvikling for de 20 mærker og mange salgsmarkeder.
Eksempelvis giver nogle års investeringer i nye markeder som Indien, Sydamerika samt Australien/New Zealand nu ifølge ham resultater, mens der er en utilfredsstillende udvikling i Nordamerika.
En analyse fra Retail Institute Scandinavia viser, at Bestseller ligger nummer to over danske selskaber med flest kædebutikker i udlandet lige efter Jysk. Derefter følger skoproducenten Ecco, smykkekoncernen Pandora samt Flying Tiger Copenhagen.
Årsregnskab:
Bestseller (konsoliderede tal) | 2018/19 | 2017/18 |
Omsætning (mia. euro) | 3,5 | 3,2 |
Resultat før skat (mio. euro) | 372 | 384 |