Erhverv

Lego giver ny kæmpedonation til flygtningebørn

Lego Fonden har besluttet at give 100 mio. dollars eller omkring 670 mio. kr. til børn, der bor i flygtningelejre i Uganda og Etiopien. Det er anden gang, at fonden giver en så stor donation til flygtningebørn, og flere af samme størrelse kan være på vej.

Sidste år gav Lego Fonden 100 mio. dollars til flygtningebørn fra Rohingya-mindretallet og fra krigen i Syrien. Nu er det børn, ramt af konflikter, i Uganda og Etiopien. Foto: International Rescue Committee

Lego Fonden har besluttet sig for endnu en historisk stor donation til katastroferamte børn.

Sidste år var det Rohingya-børn, ramt af konflikten i Myanmar, og børn ramt af krigen i Syrien, der fik hjælp.

Nu er det afrikanske børn, ramt af de humanitære kriser i Østafrika og i første omgang med fokus på børn i Etiopien og Uganda.

Samlet får de af Lego Fonden 100 mio. dollars eller ca. 670 mio. kr., som fonden giver til et konsortium under ledelse af Rescue Committee.

»Leg er trøst. Den hjælper børn med at bearbejde traumatiske oplevelser og vende tilbage til deres rutiner og en mere normal oplevelse af at være et barn,« forklarer Thomas Kirk Kristiansen om baggrunden for donationen.

Han er fjerde generation af familien bag Lego og udnævnt til familiens repræsentant i legetøjskæmpen og desuden formand for Lego Fonden.

Lego, fonden og familien

Lego-familien Kirk Kristiansen har spredt sine aktiviteter over forskellige selskaber og fonde.

Familien består af Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre voksne børn, Sofie Kirk Kristiansen, Thomas Kirk Kristiansen og Agnete Kirk Thinggaard. De fire ejer sammen pengetanken Kirkbi.

Kirkbi ejer 75 pct. af legetøjskoncernen Lego.

De sidste 25 pct. ejer Lego Fonden, som deler en del af overskuddet ud til formål, der på en eller anden måde bidrager til bedre læring for børn - enten i form af konkrete projekter eller ved at støtte forskning i emnet. .

Det nye projekt har overskriften »Play Matters«, og det skal sikre, at børn lærer gennem leg og styrker deres sociale kompetencer og deres kognitive, fysiske og kreative evner.

Lego Fonden arbejder sammen med organisationerne War Child, Plan International og Ubongo, Behavioural Insights Team and Innovations for Poverty Action.

Meningen med projektet er over en femårig periode at uddanne 10.000 lærere, forældre og plejere i at skabe en uddannelse for dybt traumatiserede børn - og meningen er at nå 800.000 børn i alderen 3 til 12 år.

»Vi kan nå ud til børn, der har levet under rædselsfulde forhold. De skal have mulighed for at drømme sig væk og lege viden ind,« forklarer Gwen Wisti, adm. direktør i Plan Børnefonden.

Nu undervises børnene i flygtningelejrene efter forældede undervisningsmetoder med udenadslære og under meget interimistiske forhold, hvor de typisk opholder sig i årevis, nogle med deres forældre, andre uden.

Indtil sidste år gav Lego Fonden typisk mindre donationer og donationer rettet mod projekter, der i høj gad handler om læring og leg. Nødhjælp og humanitær bistand var ikke normalen.

Men i december 2018 gav Lego Fonden 100 mio. dollars til et flerårigt projekt med at hjælpe børn, der blev ramt i konflikten med rohingyaerne, der var drevet på flugt fra Myanmar, og de børn der var fordrevet på grund af konflikten i Syrien.

Den donation skete gennem organisationen Sesame Workshop og var rettet mod de yngste og mest sårbare børn i de pågældende kriser.

»Status i forhold til 2018-donationen er, at Sesame Workshop i samarbejde med deres partnere har nået næsten 50.000 børn gennem centre i Bangladesh og Libanon, herunder i nærområderne. Partnerskabet har også støttet mere end 35.000 mødre i Bangladesh i at lege med og stimulere deres yngste børn i hjemmet over det sidste år,« siger Diana Ringe Krogh, såkaldt head of advocacy i Lego Fonden.

Lego Fondens økonomi

Mio. kr. 2014 2015 2016 2017 2018
Samlede aktiver 7.821 9.872 12.024 13.620 14.899
Donations-løfter 458 983 210 252 1.169

Lego Fonden vil komme til at lave flere donationer af betydelig størrelse, siger hun.

»Vi ved dog ikke, om det bliver én gang om året, og det bliver heller ikke nødvendigvis inden for det humanitære område og nødhjælp hver gang. Men der kommer uden tvivl flere store investeringer i fremtiden,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også