Erhverv

Verdens største børsnotering er en realitet: Saudi Aramco brager op på børsen

Det saudiarabiske olieselskab, der har rejst 25,6 mia. dollars i forbindelse med dagens børsnotering, stiger med 10 pct.

Sådan så det ud, da Saudi Aramco onsdag morgen blev børsnoteret. Foto: Marwa Rashad

Investorerne sværmer om Saudi Aramco, der i dag har debut på børsen i Saudi-Arabien. Børsnoteringen af det statskontrollerede olieselskab har sat verdensrekord, inden handlen blev åbnet, og i den fri handel er aktien steget med 10 pct.

Saudi Aramco solgte i forbindelse med børsnoteringen 3 mia. aktier til en pris på 32 riyal, hvilket svarer til 57,5 kr. Stigningen på 10 pct. har sendt aktien op i en kurs på 35,2 riyal. Det svarer til 63,67 kr.

Der var på forhånd stor interesse for selskabet blandt investorerne. Saudi Aramco har tidligere meddelt, at udbuddet af aktier blev overtegnet mere end fire gange.

De 3 mia. aktier svarede til 1,5 pct. af selskabet, og det enorme olieselskab rejste dermed 25,6 mia. dollars. Det har gjort børsnoteringen til den største i verdenshistorien. Tidligere tilhørte denne titel kinesiske Alibaba, der i forbindelse med sin børsnotering i USA i 2014 rejste 25 mia. dollars.

Det er ikke kun i forhold til selve børsnoteringen, at Saudi Aramco har indtaget en førsteplads. Børsnoteringen har nemlig givet oliemastodonten en værdi af 1.800 mia. dollars - svarende til cirka 12,2 billioner kroner eller 12.200 milliarder kroner.

Dermed har selskabet en større markedsværdi end Apple og Microsoft. Det er samtidig tæt på de to billioner dollars, som den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, drømte om forud for børsnoteringen.

Børsnoteringen af Saudi Aramco har været flere år undervejs. Intentionerne om at sende selskabet på børsen blev annonceret første gang i 2016.

BRANCHENYT
Læs også