Erhverv

Bøderekord til Falck for brud på konkurrenceloven

Sagen daterer sig tilbage til 2014/15 om en ambulancekontrakt i Region Syddanmark, og Bagmandspolitiet har bestemt bødestørrelsen.

Falck har valgt at acceptere og betale en stor bøde for brud på konkurrenceloven. Foto: Falck

Det koster Falck en rekordstor bøde på 30 mio. kr. at have brudt konkurrencelovgivningen i en sag fra 2014/15.

Selskabet valgte allerede tidligere i år at acceptere en afgørelse fra Konkurrencerådet om, at selskabet havde brudt konkurrenceloven i region Syddanmark i forbindelse med en ambulancekontrakt.

Bøden fik Falck i Københavns Byret, og den var blevet udmålt af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i samarbejde med Bagmandspolitiet. Bøden blev på 30 mio. kr., og den betaler Falck, oplyser parterne.

»Det er dybt skadeligt, når en virksomhed misbruger sin dominerende position på et marked. Derfor er vi hos SØIK (Bagmandspolitiet, red.) tilfredse med, at straffesagen mod Falck fredag er blevet afsluttet i Københavns Byret med en bøde på 30 mio. kroner. Det er den hidtil største bøde for overtrædelse af konkurrenceloven i Danmark, og det understreger, at der har været tale om en meget alvorlig sag,« siger specialanklager Niels Dengsø Kjærsgaard fra SØIK.

Ved fastsættelse af bødestørrelsen er der lagt vægt på, at adfærden betragtes som »en meget alvorlig overtrædelse« af konkurrenceloven. Efter lovgivningen skal der derfor som udgangspunkt udmåles en bøde på ikke under 20 mio. kroner, skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Myndighederne har i deres vurdering af bødestørrelsen lagt vægt på, at Falck har samarbejdet med myndighederne, og at Falck har betalt erstatningsbeløb til Region Syddanmark, ambulanceselskabet BIOS’ hollandske moderselskab og BIOS’ danske konkursbo, der inkluderer omkring 500 kreditorer, skriver Falck i en pressemeddelelse.

Falck indgik i juni 2019 et forlig med sagens parter og betalte dengang 152,5 mio. kr. for de impliceredes tab.

»Falck handlede i 2014-15 på en måde, der var uacceptabel, og som vi aldrig kommer til at gentage. Som virksomhed har vi betalt dyre lærepenge for en gammel sag, som aldrig skulle være sket. Myndighedernes udmåling af bødestørrelsen afslutter sagen formelt. For Falck vil det altid være en påmindelse om, hvad vi aldrig gør igen,« siger adm. direktør Jakob Riis fra Falck.

Sagen gik kort ud på, at Falck Danmark misbrugte sin dominerende stilling ved at have fastlagt og implementeret en strategi om at ekskludere konkurrenten BIOS Ambulance Service Danmark A/S fra ambulancekørsel i Region Syddanmark.

BRANCHENYT
Læs også