Erhverv

Efter dramatisk flugt fra Japan: Nu taler Nissans tidligere topchef for første gang

Den tidligere Nissan-topchef Carlos Ghosn er trådt frem på pressemøde efter sin dramatiske flugt fra Japan. Han anklager bl.a. det japanske retssystem for at være korrupt og unfair. Men sin egen flugt nægter han at tale om.

Artiklens øverste billede
Den tidligere Nissan-topchef Carlos Ghosn, der nu er flygtet fra Japan. Arkivfoto: The Yomiuri Shimbun/ AP.

Den tidligere Nissan-topchef Carlos Ghosn taler nu for første gang siden sin dramatiske flugt fra Japan kort før nytår.

På et pressemøde i Beirut i Libanon, afholdt onsdag eftermiddag, stillede Carlos Ghosn, der er anklaget for skattesvindel i Japan, sig op foran den fremmødte presse.

»Jeg har ikke oplevet et øjebliks frihed siden november 2018,« sagde Carlos Ghosn med henvisning til, at han blev anholdt i Japan i for over et år siden.

Men Carlos Ghosn slog samtidig hurtigt fast, at han ikke havde i sinde at fortælle om sin flugt, der har skabt overskrifter verden over og er blevet sammenlignet med noget fra en Hollywood-film.

»Jeg er ikke her for at tale om, hvordan jeg forlod Japan. Selv om jeg godt kan forstå, at I interesserer jer for det. Jeg er her for at tale om, hvorfor jeg forlod Japan,« sagde han i starten af pressemødet og slog samtidig fast, at flugten var hans livs »sværeste beslutning«.

Herefter drejede han hurtigt pressemødet ind på et langt forsvar for sig selv – og en lang kritik af Japan og det japanske retssystem.

Også alliancen mellem Nissan, Renault og Mitsubishi blev nævnt af Carlos Ghosn som en mulig årsag til, at de japanske myndigheder var på nakken af ham.

Carlos Ghosn har spillet en helt central rolle i bilgiganternes alliance, men i Nissans hjemland Japan er utilfredsheden ulmet, fordi franske Renault sad på den bestemmende aktieandel, mens Nissan havde den langt største indtjening.

Ved sin anholdelse blev Carlos Ghosn sigtet for at have forfalsket dokumenter og for at snyde med sine egne lønoplysninger.

Siden har han opholdt sig i Japan, hvor han har været anklaget for skattesvindel. Han har dog været løsladt mod kaution siden april på den betingelse, at han skulle forblive i sin lejlighed i Tokyo og ikke måtte forlade Japan, mens retssagen blev forberedt.

Sådan skulle det dog ikke gå.

Mandag den 31. december dukkede Carlos Ghosn pludselig op i Libanon, der er hans andet hjemland.

Siden er den internationale presse flydt over med flere dramatiske – men ubekræftede – detaljer om Ghosns flugt fra Japan. Historier om flugt i en instrumentkasse har floreret, men den teori er blevet skudt ned af hans hustru Carole Ghosn.

Men ifølge flere anerkendte internationale medier, herunder The Wall Street Journal, skal Carlos Ghosn have forladt sin lejlighed relativt ubesværet iklædt en hat og en operationsmaske, hvorefter han blev kørt til en privatterminal i Osakas lufthavn. Herfra blev han fløjet til Tyrkiet via et privatfly, inden han blev fløjet videre til Libanon.

Ifølge de internationale medier har et amerikansk sikkerhedsfirma spillet en afgørende rolle i at hjælpe Carlos Ghosn ud af Japan.

Den 65-årige Carlos Ghosn er oprindeligt født i Brasilien, men flyttede som barn til Libanon, hvor hans familie stammer fra. Siden studerede han i Frankrig, og Carlos Ghosn har i dag statsborgerskab i både Brasilien, Libanon og Frankrig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.