Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Chefstrateg om handelsaftalen: »Vi skal ikke gøre os nogen forestillinger om, at det er overstået«

Kina og USA mangler fortsat at finde fælles fodslag i den helt store knast i handelkonflikten. Og den knast bliver sandsynligvis genstand for mange fremtidige slagsmål, mener Danske Banks chefstrateg Henrik Drusebjerg.

Trumps handelskrig
Donald Trump og Xi Jinping er nået til enighed om første del af en handelsaftale. Foto: AP Photo/Alex Brandon

Selvom USA og Kina nu har nået første fase af handelsaftalen, behøver investorernes arme ikke at ryge for højt i vejret allerede.

Det mener Henrik Drusebjerg, chefstrateg hos Danske Bank.

»Vi skal ikke gøre os nogen forestillinger om, at det er overstået - heller ikke med en fase-2-aftale. Aftalerne er en del af en handelskonflikt, der vil være vedvarende i mange år endnu,« siger han.

Den 86 sider lange handelsaftale omfatter en reduktion af toldsatser, køb af amerikanske varer og serviceydelser, valutarestriktioner, beskyttelse af intellektuel ophavsret og en åbning af det kinesiske marked for finansielle services.

Men aftalen berører ikke en af de mest omdiskuterede ting, nemlig kinesiske virksomheders muligheder for at opsnappe vestlig teknologi samt den kinesiske stats konkurrenceforvridende støtte til landets virksomheder. For de to stormagter handler den egentlige kamp fremadrettet om teknologi.

»Fremtidig teknologi er i virkeligheden den helt store knast. Kineserne udfordrer i den grad Vestens teknologioverherredømme med sin 2025-strategi ”Made in China”,« siger Henrik Drusebjerg.

Kina begynder allerede på kunstig intelligens og andre teknologiske parametre at være bedre eller mindst lige så stærke som Vesten, og det slagsmål kommer til at fortsætte.

»Handelskrige er helt klart et værktøj, man kan bruge i den kamp.«

Men til trods for de usikre fremtidsudsigter, hvad angår stemningen mellem USA og Kina, er det ubetinget en god ting, at de to stormagter har sat sig ved bordet sammen.

»For finansmarkederne er det, der er vigtigt, at handelskrigen fra at have været eskalerende gennem 2019 nu er bevæget sig ind i en de-eskalerende fase. Men det betyder på ingen måde, at den er overstået,« siger Henrik Drusebjerg.

Donald Trump har tidligere hintet, at forhandlingerne muligvis først bliver efter næste præsidentvalg. Det vil ifølge Henrik Drusebjerg være at foretrække for investorerne, så der kommer lidt mere ro på markederne.

Han kritiserer også, at EU har set passivt til fra sidelinjen, mens Donald Trump har formået at indlede et opgør med en stormagt, der har sikret sig adgang til vestlig teknologi og forskning, blandt andet gennem tvungne joint ventures i landet.

»Jeg mener i den grad, at Donald Trump er på den rigtige kurs. Man kan undre sig over, at europæiske lande ikke har blandet sig mere i den konflikt. Europæiske og danske virksomheder er i lige så høj grad udsat for det som amerikanske er. Vi har utrolig travlt med at kritisere Trump for mange ting, især hans facon og stil,« siger Henrik Drusebjerg.

BRANCHENYT
Læs også