Erhverv

Uventet køber til kæmpe diamant

Den største rådiamant, der er blevet udvundet siden 1905, blev købt af fransk modehus.

Den største diamant, der er fundet siden 1905, er endt hos Louis Vuitton. F to: Grégoire Vieille/Louis Vuitton.

I april sidste år blev verdens næststørste diamant fundet i Karowe minen i Botswana. Den fik navnet Sewelo og er på 1.758 karat.

Efter offentliggørelsen i april og navngivningen i juli forsvandt diamanten stort set fra offentlighedens søgelys. Men nu har den nye ejer givet sig til kende.

Og det er hverken kendte diamanthandlere som De Beers og Graff eller en rig excentriker. Det er lidt uventet modekoncernen Louis Vuitton, der er den nye ejer, skriver New York Times.

Det er samtidig også et signal til andre i diamantbranchen om, at man skal tage modekoncernen LVMH - Louis Vuittons moderselskab - alvorlig. Især efter LVMHs opkøb i november sidste år af Tiffany for 16,2 mia. kr.

Sewelo er i sin rå form på størrelse med en tennisbold og overgås kun af Cullinan diamanten på 3.106 karat som blev fundet i Sydafrika i 1905. Den rådiamant producerede to kæmpediamanter som begge sidder i de britiske kronjuveler.

»Der er færre end 10 mennesker i verden som vil vide, hvad de skal stille op med en sten som Sewelo eller hvordan den skal ”skæres” og samtidig være i stand til at betale prisen for den,« siger Marcel Pruwer, der er tidligere chef for Antwerpens diamantbørs.

Topchefen hos Louis Vuitton, Michael Burke, afviser at fortælle, hvad hans koncern gav for diamanten, selv om han medgiver, at der er tale om ”millioner af dollars”.

»Der var næppe mange, der forventede, at vi ville komme med sådan et aftryk i den dyre ende af juvelmarkedet. Jeg tror, at det vil sætte lidt liv i kludene. Det vil ruske op i industrien,« siger Michael Burke til NYT.

Det er den tidligere chef for diamantbørsen i Antwerpen enig i.

»For at købe og derefter sælge, hvad der kan være en sten med en værdi på 50 millioner dollars, skal du have de tekniske kvalifikationer samt den finansielle styrke til at skrive en check og tage risikoen,« siger Marcel Pruwer.

Navnet ”Sewelo” blev fundet efter en konkurrence i Botswana hvor 22.000 af landets indbyggere kom med deres bud på et navn.

Sewelo betyder ”Sjældent fund” på sproget Setswana.

BRANCHENYT
Læs også