Erhverv

Vestager svarer på Mærsk-chefs angreb: »Man bliver konkurrencedygtig af at blive udfordret«

Margrethe Vestager giver ikke meget for Mærsk-topchefen Søren Skous kritik af, at EU-Kommissionens konkurrencepolitik spænder ben for europæiske virksomheder i kampen mod Kina.

»Når vi har en fusionssag, så leder vi over hele kloden efter konkurrenter,«  siger Margrethe Vestager, konkurrencekommissær og formand for EU-Kommissionen. Foto: Gregers Tycho

Den der lever stille, lever ikke bedst.

Sådan lyder svaret fra EU-kommissær og næstformand i EU-kommissionen Margrethe Vestager, efter at Mærsks topchef Søren Skou tirsdag overfor Finans gik i rette med hende og kommissionen for ikke at handle i EU’s bedste interesse på den lange bane.

Det skriver Børsen.

Søren Skous angreb kommer i kølvandet på, at EU-Kommissionen med Margrethe Vestager i spidsen sidste år blokerede for den storstilede fusion mellem togdivisionerne i de to store industrivirksomheder, tyske Siemens og franske Alstom.

»Jeg tror, man bliver konkurrencedygtig af at blive udfordret. Jeg tror ikke på, at den der lever stille, lever godt, også er konkurrencedygtig,« svarede Margrethe Vestager torsdag til en konference arrangeret af dagbladet Børsen.

Fusionen mellem Siemens og Alstom ville have skabt en industrikæmpe inden for togdrift og -produktion. Men den samlede enhed ville skabe et de facto monopol i Europa indenfor udvikling af højhastighedstog og jernbanesignalsystemer, hvilket risikerede at begrænse konkurrencen internt i regionen og ramme kunderne på pengepungen, mente kommissionen.

»Er det virkelig en god idé, at vi ikke tillader at bygge en europæisk global champion? Dermed risikerer vi, at der bare kommer et kinesisk selskab, hvor EU ikke har noget at skulle have sagt, og udkonkurrerer os,« sagde Søren Skou.

På konferencen blev hun spurgt ind til, om hun anerkender, at blokaden af en europæisk toggigant kan koste konkurrencekraft i forhold til andre giganter fra eksempelvis Kina.

»Når vi har en fusionssag, så leder vi over hele kloden efter konkurrenter. Finder vi nogen, der er en relevant konkurrent, så kan fusionen lade sig gøre,« sagde Margrethe Vestager.

Jim Hagemann Snabe er - ud over at være formand for A.P. Møller-Mærsk - også formand for Siemens.

BRANCHENYT
Læs også