Erhverv

Revisorer advarer om »bekymrende« udvikling i konkursrekord

Slutningen af 2019 bød på det højeste antal konkurser i aktive selskaber. Det er bekymrende, lyder det fra revisorer.

Foto: Casper Dalhoff. Foto: Casper Dalhoff

Sundhedstilstanden i de danske selskaber er måske ikke helt god. Afslutningen på 2019 bød nemlig på det højeste antal konkurser for aktive selskaber siden 2010, viser en konkursanalyse fra brancheorganisationen FSR – danske revisorer og eStatistik. Udviklingen får revisorerne til at hejse advarselsflaget efter en periode, hvor antallet af konkurser blandt aktive virksomheder generelt har været faldende.

»Den udvikling vendte brat i årets sidste måneder. Og det i en sådan grad, at det kunne ligne et reelt skift i den ellers positive tendens for konkurser hos aktive virksomheder. Hvis denne nye tendens fortsætter ind i 2020, må det siges at være foruroligende,« udtaler Jakob Holm, chefkonsulent i FSR – danske revisorer, i en pressemeddelelse.

2019 endte samlet set med konkurser i 8.474 virksomheder, hvilket er en fordobling på fire år. Det er primært to faktorer, der forklarer udviklingen. Den ene er en pukkel af konkurser ved skattemyndighedernes gældsinddrivelse, lyder det.

Den anden faktor er den særlige selskabsform, iværksætterselskaber (IVS), der kun krævede én kr. i kapital. Mange af disse selskaber er blevet tvangsopløst, fordi der reelt ikke var nogen aktivitet i virksomheden, og det har været med til at drive det samlede antal konkurser op.

»Det er altså i høj grad inaktive virksomheder, der ligger til grunds for den voldsomme udvikling i konkurstallet. Koncentrerer man sig udelukkende om de aktive virksomheder, der går konkurs, er udviklingen knap så voldsom. Og så alligevel. Efter et roligt konkursår, så bød fjerde kvartal i 2019 på det højeste antal konkurser i aktive virksomheder siden 2010, hvor efterdønninger fra finanskrisen stadig kunne mærkes,« lyder det fra Kent Nielsen, direktør i eStatistik, i pressemeddelelsen.

Antallet af aktive virksomheder, der gik konkurs i fjerde kvartal, endte på 756. Det er det højeste tal i ét enkelt kvartal siden 2010, hvor 697 virksomheder gik konkurs i et enkelt kvartal.

Læs også
Top job