Erhverv

Meditation overhaler maraton - flere og flere chefer forsøger at falde til ro

Forretningslederne er i stor stil begyndt at kigge indad og tømme hovedet for støj. Mindfulness er efterspurgt i en tid med fokus på klodens overlevelse og det simple liv, fortæller Lederne og DI.

Artiklens øverste billede
Meditation og mindfulness vinder frem på ledelsesgangene. Modelfoto: Colourbox

I 2010’erne dyrkede topcheferne ekstremsport og forsøgte at overskue en masse forskellige ting på samme tid. I 2020’erne vil cheferne falde til ro og fordybe sig mere i deres indre følelser - og det samme vil medarbejderne.

Meditation og mindfulness er nemlig for alvor ved at kravle ind i hovedet på vores ledere og blive et almindeligt element på direktionsgangene, hvor personlig udvikling nu anses for lige så vigtigt som fysisk træning. Sådan lyder det i hvert fald fra flere erhvervsorganisationer.

»Under finanskrisen var der ikke fokus på meditation og spiritualitet, men nu er der helt klart opstået nogle andre behov. Lederne er begyndt at kigge indad og være meget tro over for deres egne principper. Præstationspresset på arbejdsmarkedet betyder, at flere og flere bliver bevidste om, at de er nødt til at gøre noget for at kunne modstå det,« siger Michael Uhrenholt, teamchef hos Ledernes Hovedorganisation.

Ledernes egen ledergruppe har fornylig gennemgået et kursus i mindfulness og lært om meditationsmetoder, hvilket de menige medarbejdere nu også vil blive tilbudt.

Behovet skyldes ifølge teamchefen en kombination af, at der ofte følger mere ansvar med stillingerne end tidligere, at tempoet er skruet op i den digitale tid, at virksomheder konkurrerer på de bløde parametre, og at verdensmålene og den bæredygtige dagsorden fordrer mere sundhed og balance på de indre linjer.

Nøgleordet er autencitet, mener DI.

»Erhvervslivet har fortsat fokus på teambuilding og ledelsesværktøjer, men der er i dag et langt større fokus på, at god ledelse også handler om at være tilstede med både krop og sind, da det er en genvej til at skabe resultater og følgeskab,« forklarer Pernille Erichsen, chef for ledelsesudvikling og produktivitet i DI.

Hun peger på, at det kropslige og mentale fokus ikke blot er noget, vi ser i Danmark, men også praktiseres i stor stil i Silicon Valley under betegnelsen leadership embodyment. Målet er at blive mere autentisk, nærværende, menneskelig og afbalanceret i alle mulige sammenhænge.

»Det kan godt lyde langhåret og hippieagtigt, men det fører ofte til sorte tal på bundlinjen. Derfor har flere og flere ledere blandt vores medlemmer fået blik for det,« fortsætter Pernille Erichsen.

Ofte forbindes det at meditere med en åndelig søgen og spirituel oplevelse, men i en tid med fokus på klodens overlevelse og en mere simpel livsførelse skal vi vænne os af med at tabuisere den indre fordybelse, mener professor emeritus Steen Hildebrandt.

»Bæredygtighedsbølgen er tydelig og klar, så vi skal holde op med at tale om spirituel ledelse. Det er uklart og kan misforstås og tydes i alle mulige retninger,« lyder det fra Steen Hildebrandt.

Det sidste vidner en aktuel sag fra Danmarks største frokostleverandør om. Her beskylder tidligere medarbejdere den fratrådte medstifter og direktør, Martin Bjergegaard, for at være så grænseoverskridende i sin meditative ledelsesstil, at det ifølge medarbejderne nærmest mindede om en spirituel sekt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.