Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dansk robot-komet ramt af coronavirus: »Alt er gået i stå for os i Kina«

Det fremadstormende robotfirma MIR er lige nu hårdt ramt på det kinesiske marked af kampen mod coronavirus. Alle medarbejdere er sendt hjem, og salget er gået helt i stå.

Corona rammer verden
Der er time-out for robotfirmaet MIR i Kina lige nu, for alt er lukket ned, fortæller selskabets adm. direktør Thomas Visti. Foto: Joachim Ladefoged

Små, selvkørende robotter, der kan fragte grej rundt på fabrikker og hospitaler, har gjort Mobile Industrial Robots til en af de danske robotkometer med skyhøj vækst. Men efter coronavirussen begyndte at sprede sig i Kina, er et af verdens store markeder for robotter på kort tid lukket helt ned.

Det kan mærkes i Odense.

»Vi har stoppet alle leverancer til Kina i januar. Der sker ingenting i Kina nu. Sidste år var 15 pct. af vores salg i Kina, så det er et vigtigt marked for os,« siger Thomas Visti, direktør for Mobile Industrial Robots.

Coronavirus
  • Coronavirus er en virusfamilie, der også omfatter f.eks. SARS og fugleinfluenza. Den nye variant, 2019-nCoV, er opstået i Kina, sandsynligvis med udgangspunkt i millionbyen Wuhan.
  • Sygdommen har gennem mutationer bevæget sig fra dyr til mennesker og er en luftvejsinfektion, der i sine symptomer minder om lungebetændelse.
  • I Kina er der ifølge de seneste officielle tal 361 dødsfald som følge af coronavirus, samt 17.205 smittede. De fleste tilfælde er i Wuhan, som nu er lukket for ind- og udrejse.
  • Uden for Kina har der været ét dødsfald pga. coronavirus – en kinesisk mand, som var rejst til Filippinerne.
  • Virussen er ikke luftbåren, men smitter for eksempel gennem dråber fra et nys. Man kan være smittet i op mod 14 dage, før symptomerne viser sig.

Alle 30 kinesiske forhandlere af MIR’s robotter er lukket ned nu, så derfor er MIR’s ansatte i Kina også sendt hjem.

»Vi har vores kontor i Shanghai, og vores medarbejdere skal blive hjemme indtil den 10. februar. Så må vi se, hvad der skal ske der. Man kan roligt sige, at alt er gået i stå for os i Kina,« siger Thomas Visti.

Mobile Industrial Robots kunne i flere år prale af vækst på over 200 pct. om året, og i 2018 blev selskabet købt af den amerikanske industrikoncern Teradyne, der tre år før også havde overtaget Universal Robots.

I 2019 bremsede den heftige vækst dog op, først og fremmest på grund af forsigtighed i den store, tyske bilindustri, og MIR måtte ’nøjes’ med en vækst på omkring 50 pct.

Det er jo svært nok bare at få samlet medarbejderne. Den her situation skal helst løses meget hurtigt.

Thomas Visti, Mobile Industrial Robots

2020 er nu startet med coronavirus, der indtil videre har lukket det kinesiske marked ned, men som i værste fald kan brede sig til andre lande.

»Det næste er jo, hvad det får af sideeffekter. Nu er det specifikt Kina, men det er jo et gigantisk marked, og kan det så påvirke andre markeder, når alt går i stå der? Det er selvfølgelig også en bekymring,« siger Thomas Visti.

Hvilke konsekvenser coronavirussen får på længere sigt i Kina, hvor 361 indtil videre er døde af sygdommen, er meget svært at spå om. Men Thomas Visti håber, at faren og uvisheden kan inddæmmes hurtigt.

»Det er jo svært nok bare at få samlet medarbejderne. Den her situation skal helst løses meget hurtigt.«

BRANCHENYT
Læs også