Erhverv

Fleggaard trækker danskere over grænsen med onlinehandel

Fleggaard-koncernen melder, at den dansk/tyske grænsehandel med øl, vin, sodavand og andre dagligvarer kører ligeud. Koncernen satser på ny vækst gennem flere opkøb.

Foto: Jesper Olesen

Fleggaard holder fast i en stor milliardhandel med grænsevarer gennem tiltag, som skal gøre det lettere for danskerne at købe ind lige syd for den dansk/tyske grænse.

Selskabet rapporterer om hastig vækst i onlinehandlen, hvor varerne bestilles online og hentes ved Flensborg. Derfor udvides den aktivitet.

Den sønderjyske familiekoncern Fleggaard har grænsebutikker ved landegrænsen mellem Danmark og Tyskland samt færgefarten fra Danmark til Rostock/Puttgarden. Koncernen er den største aktør i dansk/tysk grænsehandel med ni butikker i Calle-kæden samt otte under navnet Fleggaard.

Koncernen har netop offentliggjort regnskab for 2018/19. Det viser en omsætning på niveau med året før for de samlede aktiviteter, der rummer 14 forskellige selskaber. Ud over grænsebutikkerne bl.a. engroshandel, leasing og andre handelsvirksomheder.

I alt omsatte Fleggaard-koncernen for lige knap 7 mia. kr. Overskuddet efter skat var på 353 mio. kr. - et fald fra året før.

Fleggaard
  • Historien om Fleggaard-koncernen, der omsætter for ca. 7 mia. kr. om året, begyndte med en lille kolonialhandel, som Peter J. Fleggaard åbnede i 1926 i Padborg.
  • Butikken voksede sig hurtigt stor, og da sønnen Hans Frede Fleggaard i 1960’erne tog over efter sin far, gik det for alvor stærkt.
  • I dag er Fleggaard-koncernen ejet af arvinger i tredje generation til den oprindelige stifter. Fleggaard er en af Danmarks største familieejede koncerner.
  • Har hovedsæde i Kollund ved Flensborg Fjord.
  • Koncernen rummer bl.a. grænsesupermarkederne Fleggaard samt Calle-kæden i det nordtyske og Tallinn, Estland.
  • Dertil kommer leasingselskaber samt grossisthandel med virksomhederne Dangaard, Aswa og Calgarys. Desuden spilvirksomheden Click Entertainment samt hotel Fakkelgården ved den dansk/tyske grænse.

For den velkendte grænsehandel lyder meldingen fra koncernchef Jens Klavsen i Fleggaard, at den udvikler sig helt stabilt på linje med dagligvarehandlen i Danmark, hvor salget opgjort i volumen er uden vækst.

»Vores forretning med grænsehandel havde endnu et godt år, der gav en omsætning og resultat på niveau med de seneste år. Der købes lidt flere fødevarer nu i grænsebutikker. Men udviklingen er helt stabil trods ændrede afgifter på varer i Danmark,« siger Jens Klavsen.

Tysk lovgivning med et loft for antallet af kvadratmeter, der kan anvendes til grænsehandel, gør, at han ikke umiddelbart ser oplagte muligheder for at ekspandere der med flere butikker. Derfor arbejdes der i koncernen med at optimere den bestående forretning.

Det seneste år er der således gennemført en række sammenlægninger af lagre og indkøbsfunktioner i de tyske selskaber.

På samme måde har Fleggaard lavet et system med såkaldt click-collect, hvor kunderne hjemmefra kan bestille onlinevarer, som afhentes pakket. Det sker ved en grænsebutik, der er udpeget som fælles center for de syv butikker ved grænseovergange i Kruså og Padborg.

»Den kombination af salgskanaler giver klart øget aktivitet med et stigende antal kunder. Det koncept arbejder vi fortsat med at udvikle,« siger Jens Klavsen.

Regnskabet for 2018/19 i koncernen viser et samlet mindre dyk i resultatet i forhold til året før, som dog var positivt præget af en ekstraordinær millionindtægt fra salg af et hotel.

»Vi har fremgang på den ordinære drift. Samtidig var året præget af interne projekter med større synergi på tværs i koncernens selskaber. Det har kostet ressourcer og penge,« siger Jens Klausen.

Fleggaard-koncernen, som gennem årene er vokset gennem opkøb, jagter fortsat nye muligheder – især inden for de tre hovedområder, detailhandel, grossisthandel og leasing. Jens Klavsen siger:

»Vækst og forretningsudvikling er en del af strategien, både organisk og gennem opkøb. Vi er altid på udkig efter mulige opkøb, der kan integreres i koncernen.«

Årsregnskab:

Fleggaard Holding A/S (mio. kr.)2018/192017/18
Omsætning6.9357.066
Bruttoresultat1.1691.153
Resultat primær drift506524
Resultat før skat494520
Årsresultat353387
BRANCHENYT
Læs også