Erhverv

Nordens største sportskæde tæt på at bryde lånebetingelser

Sportskæden XXL er i problemer og risikerer at komme i karambolage med sine banker.

XXL lancerede nethandel i Danmark i 2016. Nu er sportskæden tæt på at leve på bankernes nåde. PR-foto.

Nordens største sportskæde, XXL, risikerer at bryde sine lånebetingelser i løbet af første kvartal.

Det skriver norske e24.

Det er en kombination at faldende resultater og en forholdsvis høj gæld, som betyder, at XXL er kommet i en særdeles penibel situation, som fredag fik aktien til at falde 18 pct. på børsen i Norge.

»Jeg er egentlig ganske afslappet. Uanset om vi bryder lånebetingelserne eller ej, så vil vi have en ny løsning ved udgangen af første kvartal,« siger bestyrelsesformand Hugo Maurstad.

Han er partner i kapitalfonden Altor, der er storaktionær i sportskæden.

Herhjemme kendes Altor bedst for konkursen i OW Bunker, men fonden ejer desuden flere virksomheder i store problemer - herunder bl.a. Tresu fra Kolding.

Med cirka 60 varehuse i Norge, Sverige og Finland er XXL den største aktør i Norden inden for sportstøj og -udstyr. Kæden sælger også via nettet i Danmark.

Det er den svære markedssituation, som gør, at XXL risikerer at komme i karambolage med bankerne.

Ved udgangen af fjerde kvartal lød gælden på 1,22 mia. norske kr., og kombineret med en faldende indtjening har det givet et forhold, som risikerer at bryde lånebetingelserne.

Gælden er 2,9 gange højere end indtjeningen, og vokser det til over 3,5 gange, kan bankerne i sidste ende trække finansieringen. Det er en reel risiko, efter salget i januar også har været svagt.

»Det, jeg ikke er interesseret i, er en løsning, hvor vi skal tænke os om hvert eneste kvartal,« siger Hugo Maurstad.

Problemerne i XXL vidner om den vanskelige situation, som mange detailkæder befinder sig i.

Stigende e-handel hiver folk væk fra de fysiske butikker, så salget falder.

Blandet med butikkernes omkostninger, der er lige så faste som bygningerne, kan det lynhurtigt resultere i en tur i skifteretten.

Herhjemme gik Fætter BR konkurs ved udgangen af 2018, og for kort tid siden nærmest forærede kapitalfonden Nordic Capital nøglerne til den underskudsgivende Sportmaster-kæde såvel som flere mindre brands væk.

Over for e24 påpeger Altors Hugo Maurstad, at XXL havde et varelager på 2,8 mia. kr. ved udgangen af 2019.

»Når du har så stort et varelager, som vi har, så har du også meget sikkerhed, og vi har ikke brug for at låne mere end 50 pct. af værdien af varelageret,« siger Maurstad.

Læs også
Top job