Erhverv

Warren Buffett har tabt milliarder på fejlslagen investering

En af verdens største fødevaregiganter har været et dyrt bekendtskab for Warren Buffett.

Den 89-årige Warren Buffett er en levende legende i investeringsmiljøet. Foto: Eric Francis/AP

Fødevaregiganten Kraft Heinz er ikke kendt for at lave junkfood. Men selskabets kreditværdighed har nu fået den betegnelse - "junk".

Og det er dårligt nyt for en af verdens rigeste mænd, Warren Buffett.

Gennem sit investeringsselskab Berkshire Hathaway ejer Warren Buffett cirka en fjerdedel af Kraft Heinz, som er ude i en voldsom aktienedtur. Alene de seneste to dage har Warren Buffett tabt i omegnen af 7 mia. kr.

Kraft Heinz - der er bedst kendt for at stå bag Heinz Ketchup - er i krise. To kreditvurderingsbureauer, Fitch Ratings og S&P Global Ratings, har sænket vurderingen af selskabet, således at Kraft Heinz' obligationer ikke længere befinder sig i kategorien "investment grade," men i stedet betragtes som "junk".

Sammen med et skuffende kvartalsregnskab fik det i sidste uge aktien til at falde markant. Den har nu tabt en tredjedel af sin værdi på kun tre år.

»Det sker sjældent, at Warren Buffetts investeringer slår meget fejl. Det er dog tilfældet med Kraft Heinz,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar.

Warren Buffett købte sig ind i ketchupgiganten H.J Heinz i 2013. Der var dengang tale om det dyreste opkøb nogensinde inden for fødevareindustrien - 150 mia. kr. - og to år senere fusionerede H.J Heinz med Kraft Foods.

»Vi slår to virksomheder i verdensklasse sammen og leverer værdi til aktionærerne,« sagde Warren Buffett i den forbindelse.

Men de senere år har Warren Buffetts ejerskab af Kraft Heinz givet alt andet end værdi til aktionærerne.

Aktien er faldet og faldet. Økonomien i Kraft Heinz skranter, og problemerne med at skabe tilstrækkeligt overskud på driften vil kun blive forværret af koncernens planer om at sælge forretningsområder fra, skriver Bloomberg News.

»Det er absolut ikke hverdagskost, at meget store investeringer hos Warren Buffett ikke kan forsvare en "investment grade",« skriver Per Hansen i en kommentar.

Selvom Kraft Heinz er faldet voldsomt i værdi, er der stadig tale om et af verdens største fødevarekonglomerater med en markedsværdi på 220 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også