Erhverv

Vestas tabte markedsandele til Siemens Gamesa og GE sidste år

Den danske vindmølleproducent Vestas tabte markedsandele på markedet for landvind sidste år til konkurrenterne Siemens Gamesa og General Electric (GE).

Det fremgår af en rapport fra Bloomberg New Energy Finance (BNEF), der er offentliggjort tirsdag eftermiddag ifølge Bloomberg News.

Sidste år blev der opført landvindmøller globalt med en samlet kapacitet på 53,2 gigawatt (GW). Heraf stod Vestas for 9,6 GW, hvilket svarer til 18 pct. af opførelserne, skriver branchemediet Recharge med henvisning til rapporten.

Selv om det danske selskab dermed fortsat kan kalde sig markedsledende på det parameter, er der tale om et fald fra de 10 nyinstallerede GW og en andel på 22 pct., som Vestas kunne bryste sig af i 2018.

Ifølge Bloomberg News er det første gang, at Vestas' markedsandel er faldet, siden BNEF begyndte at indsamle denne type data i 2014.

Havvindmølleproducenten MHI Vestas, der er et joint venture mellem Vestas og Mitsubishi Heavy Industries, indgår ikke i tallene for Vestas.

Den kinesiske konkurrent Goldwind fastholdt andenpladsen sidste år på markedet for vindmølleinstallationer til lands.

Samtidig voksede markedsandelen på markedet for landvind for både tysk-spanske Siemens Gamesa og amerikanske GE sidste år, skriver Bloomberg News uden at oplyse de præcise ændringer.

På markedet for havvind var Siemens Gamesa desuden den helt store vinder i 2019, hvor selskabet opførte vindmøller på havet med en samlet kapacitet på 3,3 GW.

Hvis Siemens Gamesas præstation på både markedet for landvind og havvind sidste år lægges sammen, lander det tysk-spanske selskab på en andenplads i BNEF's opgørelse, skriver Recharge.

I 2019 blev der opført vindmøller med en samlet kapacitet på næsten 61 gigawatt (GW) på verdensplan, og det er ifølge Bloomberg News en fremgang på 22 pct. fra den samlede installation i 2018.

BNEF forudser en fortsat vækst i 2020. Forventningen er, at der bliver installeret vindmøller med en samlet kapacitet på omkring 75 GW i år, hvilket vil svare til en vækst på 24 pct.

BRANCHENYT
Læs også