Serier

FLSmidth forfremmede medarbejdere efter korruptionssag

To ansatte i FLSmidth fik skylden for en korruptionssag, men er siden blevet forfremmet. Det er et uheldigt signal, siger eksperter.

FLSmidth og præsidentens mænd

Kort efter at FLSmidth opdagede, at to medarbejdere havde accepteret at betale 2 mio. euro under bordet i forbindelse med byggeriet af en cementfabrik i Tunesien, blev den ene forfremmet. Senere skete det samme for den anden.

To ledelseseksperter mener, at det sender et uheldigt signal om, at virksomheden måske ikke tager korruption helt så alvorligt, som den hævder.

Finans afslørede i denne uge, hvordan FLSmidth er involveret i en korruptionssag. Industrivirksomheden indrømmer sin rolle, men har placeret ansvaret hos to »sælgere«.

Sagen kort
  • I 2010 indgik FLSmidth og en tyrkisk entreprenørkoncern en aftale med Carthage Cement i Tunesien om at bygge en cementfabrik til 281 mio. euro.
  • I 2013 blev Carthage Cement, der siden havde skiftet ejere og ledelse, bekendt med påstande om, at FLSmidth og tyrkerne havde overfaktureret fabrikken med 30 mio. euro, og sagen blev meldt til politiet.
  • FLSmidth indrømmer, at to medarbejdere accepterede at overfakturere 2 mio. euro med henblik på at udbetale pengene efterfølgende til de gamle ejere af Carthage Cement.
  • I november 2019 blev seks personer, herunder en af FLSmidth-medarbejderne, idømt fængsel ved en domstol i Tunesien.

En advokatundersøgelse afdækkede uregelmæssighederne i marts 2015, og de to medarbejdere fik en »kraftig advarsel«.

Men allerede i januar 2016 blev den ene af de to, Martin Strouhal, ifølge sin Linkedin-profil gjort til vice president, og i dag er han senior vice president med ansvar for det globale projektsalg af cementfabrikker.

Den anden ansatte, Hubert Suinat, er ifølge sin Linkedin-profil også blevet forfremmet.

Da de to medarbejdere accepterede aftalen, havde FLSmidth kort forinden forpligtet sig til at bekæmpe korruption med en ny politik om samfundsansvar og ved at skrive under på FN’s Global Compact-principper.

»På trods af det forfremmer man medarbejderne, og dermed sender man nogle ret kraftige signaler i organisationen om, at så strengt skal det heller ikke tages,« siger professor i ledelse Steen Hildebrandt.

Han bakkes op af en professor i virksomhedsetik.

»Det får virksomhedens etikprogram til at se noget påklistret ud,« siger Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet.

FLSmidth vil ikke kommentere de to konkrete sager, men oplyser generelt, at en advarsel ikke betyder, at ens karrieremuligheder stopper:

»Advarslen bliver en del af forløbet, og en karriere vil foregå på trods af den. Men det er ikke umuligt at avancere efterfølgende.«

Den argumentation forstår en tredje ekspert, professor emeritus i ledelse Flemming Poulfelt, dog godt.​​

BRANCHENYT
Læs også