Erhverv

Autobranchen sukker efter kvindelige mekanikere

Hvis autobranchen skal kunne følge med, når der om få år er massiv mangel på faglærte, er der behov for flere kvinder på værkstederne. Og faktisk trives kvindelige mekanikere, ifølge en rapport fra Autobranchen Danmark, »overraskende godt« ude på værkstederne.

Louise Lund Kristensen er en af de kvindelige studerende, som ifølge en ny rapport fra AutoBranchen Danmark trives rigtig godt. Foto: Brian Karmark

Kvinder og bilværksteder. Ordene leder måske i retning af værkstedernes fjerneste vægge og forestillinger om plakater med letpåklædte kvinder.

Men trods associationer, som måske ikke bidrager positivt til forestillingen om, hvordan det mon er at være både kvinde og bilmekaniker, opfordrer Autobranchen Danmark til, at der kommer flere kvindelige mekanikere til.

For der er hårdt brug for kvinderne. Om få år vil der mangle omkring 70.000 faglærte i Danmark, og det vil ifølge adm. direktør i Autobranchen Gitte Seeberg gå hårdt ud over værkstederne, hvis de ikke får fat i langt flere kvinder end i dag.

Undersøgelsen
  • Autobranchen Danmark har i samarbejde med 14 ud af 26 erhvervsskoler, som tilbyder autouddannelser, fået udarbejdet en trivselsundersøgelse for de kvindelige studerende.
  • Spørgsmålene er udarbejdet i samarbejde med Living Institute.
  • 86 pct. af respondenterne trives »ganske godt« eller »særdeles godt« til trods for, at de er i mindretal
  • 54 kvinder af 102 mulige, har svaret på undersøgelsen.
  • Skolerne dækker uddannelser til personvognsmekaniker, lastvognsmekaniker, karrosseritekniker og autolakerer.
  • For 75 pct. af de adspurgte kvinder var uddannelsen deres førsteprioritet.
  • Tre ud af fire har angivet, at de på skolen føler sig set, hørt og rummet til trods for, at de er kvinder i et mandefag.
Kilde: Autobranchen Danmark - Trivsel på autouddannelserne

Derfor er direktøren glad for en ny rapport fra Autobranchen Danmark, der viser, at trivslen blandt de kvindelige studerende med hendes ord er »overraskende høj«. Hele 86 pct. af kvinderne svarer, at de trives »ganske godt« eller »særdeles godt«

Der er dog kun 195 kvinder blandt de i alt 4.708 unge, som er i gang med en uddannelse inden for autobranchen.

Derfor har brancheorganisationen indgået et samarbejde med 14 af landets 26 erhvervsskoler, som uddanner unge inden for autobranchen, for at sætte fokus på kvinderne.

»Vores branche skal jo slås med alle mulige andre brancher for at få kompetencerne ind på vores uddannelser. Så alene af den grund er det jo fornuftigt også at få pigerne til at se den her vej,« siger Gitte Seeberg.

Hun mener derfor, at der er behov for at nedbryde myter blandt arbejdsgiverne om, at det at ansætte kvinder kræver særlige forhold. Blandt andet er der ifølge brancheorganisationen flere arbejdsgivere, der tror, det er et krav at etablere et separat omklædningsrum.

For hver enkelt kvinde ansat inden for branchen, er der ni mænd.

Ifølge Gitte Seeberg er det ikke blot tøven blandt arbejdsgiverne, når der skal ansættes, der er en hæmsko for kvinder i branchen: Der skal gøres noget mere for, at erhvervsuddannelsen ikke bliver talt ned, og at der ikke bliver uddelt formaninger om »mandebrancher« blandt familiemedlemmer.

BRANCHENYT
Læs også