Serier

Myndigheder ser risiko for at coronavirus kommer til Danmark

Corona rammer verden
(FILES) This file photo taken on January 25, 2020 shows medical staff members wearing protective clothing to help stop the spread of the deadly COVID-19 coronavirus which began in the city, walking at the Wuhan Red Cross Hospital in Wuhan. - Doctors on the frontline of China's new coronavirus epidemic are facing a daunting task: treat an ever-growing number of infected patients and risk getting infected themselves due to a drastic shortage of masks and other protective equipment. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) / TO GO WITH China-health-virus-hospital, FOCUS by Eva Xiao and Ludovic Ehret. Foto: Hector Retama/AFP

Spredningen af coronavirusset gør, at Statens Serum Institut ikke kan udelukke, at virusset finder vej til Danmark.

Det fremgår af en opdatering på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Meldingen kommer, efter at virusset på det seneste har spredt sig til flere europæiske lande.

Særligt Italien har været det land, der har været hårdest ramt i Europa. Her er fem døde af virusset, mens et trecifret antal er smittet.

Eftersom der har været flere tilfælde af smittede i flere lande uden for Kina, så er der også større sandsynlighed for, at coronavirusset finder vej til Danmark, vurderer overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut Tyra Grove Krause.

- Sandsynligheden stiger, i takt med at vi ser smittespredning i flere lande uden for Kina. Det er sandsynligt, at vi vil kunne se tilfælde i Danmark, og det er også sandsynligt, at der vil kunne ske smittespredning mellem mennesker i Danmark, siger Tyra Grove Krause.

Spørgsmålet er derfor, hvornår det første tilfælde registreres i Danmark.

- Vi håber, at vi kan holde virus for døren et stykke tid endnu, så vi kan nå til foråret, hvor luftvejsvirus har dårligere vilkår for at smitte, siger hun.

Endnu har der ikke været konstateret smittede danskere.

Hun påpeger samtidig, at virusset ikke er så alvorligt, som først antaget. De fleste får milde symptomer, og det er kun ældre eller andre med underliggende sygdomme, der er i risiko for et alvorligere forløb.

- I forhold til almindelig sæsoninfluenza så er alle modtagelige overfor virusset. Det vil sige, at der er mange, der kan blive syge på en gang, siger Tyra Grove Krause.

Selv om der er flere tilfælde af virusset i Italien, så skal man ikke være nervøs for at tage på ferie i støvlelandet. Udenrigsministeriets rejsevejledning henviser til, at der fortsat er få tilfælde af smittede i Italien.

Flere af de danske rejsebureauer oplyser til Ritzau, at de ikke har oplevet den store bekymring fra danskere, der skal på ferie til Italien.

Læs også