Erhverv

Erhvervsministeren vil redde iværksættere ud af kattepine

Da iværksætterselskabsformen IVS blev lagt i graven sidste år, blev der aldrig givet svar på de problemer, det førte med sig. Det vil erhvervsministeren nu rette op på.

Artiklens øverste billede
Erhvervsminister Simon Kollerup besøgte mandag vindmølleparken Eurowind Energy vest for Aggersund. Vindmøller er en dansk erhvervssucces, og nu vil erhvervsministeren hjælpe de potentielt næste med at overleve. Foto: Henning Bagger

Tusindvis af iværksættere er siden sidste forår kommet i klemme efter afskaffelsen af iværksætterselskabsformen - de såkaldte IVS’er.

Det får nu erhvervsminister Simon Kollerup til at gribe ind.

»Jeg hører om en nedslåethed over egentlig at være startet som iværksætter. De er startet med et drive og energi samt drømmen om at ville skabe et nyt imperium eller virksomhed ud af en idé, og nu bliver man bare slået hjem i ludo. Det skylder vi ikke vores iværksættere. De skal have mulighed for at udleve potentialet. Lige nu slukker vi drømme,« siger Simon Kollerup.

For at måtte drive firmaerne videre skal IVS’er omdannes til anpartsselskaber (ApS), og hvis iværksætteren har negativ egenkapital, kan dét kræve et betydeligt beløb, som nystartede iværksættere kan have svært ved rejse.

Udfordringen ligger i, at de aktive IVS’er inden 15. april 2021 skal lukke selskaber med en negativ egenkapital for så at lade sig omdanne til anpartsselskaber. Og her kan de 40.000 kr., som skiftet til ApS kræver til oprettelsen, bare vise sig som toppen af problemet - den negative egenkapital skal også rettes op for at undgå tvangsopløsning og sikre overlevelse.

Iværksættervirksomheder er ofte kendetegnet ved en negativ egenkapital, da alle ressourcer er sat ind på investering, og derfor er der ikke nødvendigvis lighedstegn mellem en negativ egenkapital og en usund virksomhed.

»Nu indkalder jeg partierne i Folketinget til en politisk drøftelse af, hvordan vi kan få løst problemet,« siger erhvervsministeren.

Virksomhedsformen IVS blev afskaffet, da den i større omfang end forventet medførte risiko for svig, og hvor skatte- og afgiftsrestancer viste sig næsten dobbelt så høje som for enkeltmandsvirksomheder.

En del af problemstillingen ligger ud over at skulle fremskaffe fri kapital på kort tid desuden i, at iværksætterne ikke har haft mulighed for at planlægge efter det. I sin tid stiftede iværksætterne sig som IVS i god tro, og det bliver de nu straffet for, lyder det fra Troels Michael Lilja, der er lektor i selskabsret ved CBS.

Troels Michael Lilja foreslår en model, hvor man lader iværksætterne fortryde, at de i sin tid valgte IVS-selskabsformen, så de kan nøjes med at skulle have 40.000 kr. op af lommen til at skabe et anpartsselskab.

Ifølge Erhvervsministeriet er mindst 8.000 IVS’er potentielt truet på eksistensen.

Erhvervsministeren er åben for forslag, men ser umiddelbart svaret i at løse kreditværdigheden hos iværksætterne. Og han mener ikke, det behøver at kræve statslige ekstraudgifter.

»En af løsningerne, jeg kan se for mig, er at give solvenserklæringer i forhold til at kunne få iværksætterne med over i en Aps-ejerform, hvor man kommer hen over de solvensudfordringer, som en fornuftigt kørende virksomhed kan have, fordi man har investeret og bundet mange penge i lagerbeholdning eller andre forhold,« siger Simon Kollerup.

Analysehuset Experian har nye tal, som viser omfanget af problemet. Ud af de 8.000 berørte iværksættervirksomheder skal 1.500 skaffe 100.000 kr., 250 har brug for 250.000 kr. og knap 100 skal finde 1 mio. kr. for at overleve, hvis de nuværende krav om at blive omdannet til et ApS fastholdes.

»Det er svært at sige, hvor mange iværksættere, der forsvinder, hvis ikke vi får fundet en løsning. Som erhvervsminister ser jeg det sådan, at for hver god iværksætter, vi risikerer at gå glip af, har vi ikke løst opgaven godt nok. Derfor synes jeg, det uløste problem er ret alvorligt, for Danmark har brug for, at den ny talentmasse kommer i spil,« siger Simon Kollerup og forklarer, hvad der er på spil:

»Vi risikerer at miste en vigtig del af den nye generation af store iværksættervirksomheder, som Danmark kan tjene godt på og være med til at forme dansk erhvervsliv i fremtiden. Men hvis de løber panden mod en mur – ikke på grund af dårlig virksomhedsledelse eller en idé, der falder jorden, men slet og ret fordi selskabsformen er afskaffet, har vi en fælles opgave i at få det løst. Gør vi ikke det, risikerer vi at miste en stor del af fødekæden til fremtidens danske erhvervsliv, og det er for dyr en pris at betale for sådan en sag.«

Erhvervsministeren melder sig »stålsat« i forhold til at få sagen løst og har tirsdag indkaldt de øvrige partier til en drøftelse af løsninger.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.