Erhverv

Professor: »Det er min mavefornemmelse, at det ikke vil udvikle sig slemt i Danmark«

Myndigheder maner til besindighed, mens læger, apoteker og Sundhedsstyrelsen oplevede en storm af henvendelser fra bekymrede danskere.

Artiklens øverste billede
Den første coronasmittede dansker arbejder på TV 2, og her er journalist og tillidsmand Lennart Steen kommet på den anden side af kameraet og giver interview foran TV 2's afdeling på Teglholmen i København. Foto: Jens Dresling

Klokken havde ikke rundet seks, og det var stadig buldermørkt, da Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, torsdag morgen ankom til TV 2’s afdeling på Teglholmen i København.

Selv om han i den seneste tid, hvor coronavirussen har bevæget sig fra Kina og ud over kontinenterne, har været en hyppig gæst i nyhedsstudiet, var der alligevel noget helt særligt på færde i morgenmørket.

Tidligere på natten var den første coronasmittede dansker – patient 0, som det hedder i fagsproget – en realitet, og Jakob Tage Ramlyng er ansat på TV 2. Myndighederne rykkede ud for at være klar til at infomere medarbejderne om situationen – i første omgang pr. telefon og mail, senere på formiddagen ved et medarbejdermøde.

»Det var lidt af en lammer,« lød den spontane reaktion fra nyhedsdirektør Mikkel Hertz, der dog blev en smule beroliget af myndighedernes udmelding:

»Det er den helt klare besked, at hvis nogen på TV 2 måtte være smittet af Jakob, kan de ikke selv smitte, før der er gået 48 timer. Vi køber os lidt tid, om man så må sige.«

Skal jeg være helt ærlig, så er det usandsynligt, at det er sidste gang, vi har en smittet.

Magnus Heunicke, sundhedsminister

»Det var forventeligt, efter at der i weekenden pludselig kom mange smittede i Italien, og også vores nabolande har konstateret smittede,« sagde ministeren, som ikke lagde skjul på, at der formentlig er mere i vente:

»Skal jeg være helt ærlig, så er det usandsynligt, at det er sidste gang, vi har en smittet.«

Både ministeren og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm understreger dog, at beredskabet – efter at det blev hævet tidligere på ugen – er parat, selv om de begge tilføjer, at de løbende vurderer risikoen for spredning af smitten og ikke udelukker muligheden for, at der skal justeres op igen.

Også Søren Brostrøm forventer at se flere tilfælde af coronasmittede på dansk jord, siger han og henviser til, at Danmark løbende følger udviklingen og i øvrigt lægger sig tæt op ad retningslinjerne fra det europæiske smitteagentur i Stockholm.

Kolleger testet

Styrelsen overvejede natten til torsdag, da smitten blev konstateret, helt at lukke TV 2’s store afdeling i den københavnske sydhavn, men den samlede vurdering endte med, at stationen fortsat er bemandet og kan sende.

Det konkrete sygdomstilfælde på TV 2 har selvsagt koncentreret indsatsen om at få testet kolleger, der har været tæt på den syge. På samme måde lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen, at hvis man har været i nogle af de berørte områder – f.eks. i det nordlige Italien – og oplever hoste, ondt i halsen og måske åndedrætsbesvær, skal man søge læge.

Men endelig ikke fysisk, fordi man dermed risikerer at sprede virussen yderligere.

»Man skal i stedet ringe til sin egen læge eller til vagtlægetelefonen i ens egen region, som vil guide en videre, så folk kommer direkte ind på et af de sygehuse, som kan teste for coronavirus,« siger Søren Brostrøm.

For at understrege den pointe har praktiserende læger i løbet af torsdagen sat plakater op på indgangsdøren, som også beder eventuelle coronasmittede om at blive udenfor og søge hjælp via telefonen.

Blandt medarbejderne på TV 2 var der blandede følelser, fortæller tillidsrepræsentant Rikke Struck Westersø. Nogle var helt cool, andre meget nervøse og med mange spørgsmål, fortæller hun. Var det f.eks. fornuftigt at samle så mange mennesker til et stormøde om en smitsom virus?

»Jeg ved, at der er nogle, som ikke kom til mødet, fordi de ikke var trygge ved det. Folk reagerer forskelligt,« siger Rikke Struck Westersø.

Da mødet var slut, begyndte Styrelsen for Patientsikkerhed i et særligt rum sin screening af personalet. Klokken 11.07 blev den første medarbejder sendt hjem i karantæne i 14 dage. Tre timere senere var yderligere mindst 15 medarbejdere sendt i hjemmekarantæne.

Der har været en del diskussion om farligheden af coronavirus, og i Danmark ligger vurderingen i den relativt milde ende.

Professor og faglig direktør på Statens Serum Institut Kåre Mølbak, der i øvrigt sidder med som ekspert i det internationale smitteagentur, erkender, at det kan være svært at vurdere faren helt eksakt. Han tager udgangspunkt i Kina, hvor smitten har sit udgangspunkt:

Kinesiske mørketal

»Vi kender ikke mørketallene fra Kina, men noget tyder på, at dødeligheden falder uden for Kina, så den skal tælles i promiller. Det er min mavefornemmelse, at det ikke vil udvikle sig slemt i Danmark,« siger han, selv om det også er hans vurdering, at der kan komme flere smittede.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (tv.) og Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, forventer flere smittede danskere i de kommende dage. Foto: Jens Dresling

Kåre Mølbaks prognose er, at coronasygdommen i værste fald bliver på niveau med tidligere influenzaepidemier som f.eks. den asiatiske influenza, der ramte Danmark i 1957, og Hongkong-influenzaen fra 1968.

Ifølge professor Jan Pravsgaard Christensen, Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, har håndteringen af det første coronatilfælde i Danmark været helt fornuftig og rigtig, og han er også enig i myndighedernes vurdering af, at TV 2 stadig fik lov at arbejde og ikke blev lukket ned.

»Coronavirus er ikke mere farlig end en almindelig influenzavirus. De tilgængelige tal viser, at ca. 2 pct. af de coronasmittede dør af deres sygdom, at det primært er ældre og mennesker, som har underliggende sygdomme og et svækket immunsystem,« siger han og tilføjer:

Vi ved nu, at coronasygdom ofte har et meget mildt forløb, og at mange smittede slet ikke bliver testet og dermed registreret. Det ser ikke ud til, at dødeligheden for corona er højere end ved en almindelig influenzaepidemi.

Jan Pravsgaard Christensen, professor

»Men dødsraten er sandsynligvis langt lavere i virkeligheden, for dødelighedstallet beregnes jo ud fra det samlede antal smittede. Vi ved nu, at coronasygdom ofte har et meget mildt forløb, og at mange smittede slet ikke bliver testet og dermed registreret. Det ser ikke ud til, at dødeligheden for corona er højere end ved en almindelig influenzaepidemi, som er i nærheden af 0,5 pct., og her dør 1.000-2.000 danskere om året.«

Jan Pravsgaard Christensen forudser dog, at det kan give problemer, hvis antallet af smittede stiger voldsomt.

»Problemet opstår, hvis der bliver italienske tilstande, hvor vi nærmest fra den ene dag til den anden pludselig ser 100 smittede. Så skal myndighederne have fat i rigtig mange mennesker på rigtig mange arbejdspladser, og inden man når at finde alle potentielt smittede, er der nogle, der har smittet de næste,« siger han, der ikke helt vil udelukke den situation på dansk jord i løbet af den kommende tid. Han minder dog om, at vores sundhedsvæsen herhjemme er gearet til at opspore og inddæmme smitten hurtigt.

»Det kan man ikke udelukke. Den smittede er en helt normal mand, som har været på skiferie. Der kan være flere turister, der kommer hjem her i weekenden og er smittet. Men vi har et rimeligt finmasket net i vores sundhedsvæsen, informationsniveuaet er højt, og hele vores beredskab er koordineret af et fælles udvalg, der både dækker sundhedsmyndigheder, hospitaler, praktiserende læger, regioner etc. i modsætning til Italien, hvor der er flere forskellige myndigheder, der træffer beslutningerne. Hos os er der en større chance for, at vi hurtigt finder de smittede og får lukket ned for smitten i opstartsfasen

Også Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet og Rigshospitalet, vurderer dødeligheden som relativt lav.

Forventer lavere dødelighed

»Min forventning er, at når vi får kortlagt, hvor mange der i realiteten når at blive smittet med virussen, så kommer vi ned på en dødelighed i størrelsesordenen 0,5-0,1 pct.,« siger han, der sammenligner smitten med den almindelige influenza.

»Befolkningen skal ikke reagere anderledes, end var det et influenzaudbrud. Det har vi hvert år, og det er der også mange mennesker, der dør under. Men folk skal sætte det i perspektiv til, hvad vi har af udbrud, som rammer hvert år,« siger han, der ikke vil afvise, at der vil opstå mere utryghed og måske ligefrem panik, hvis corona bliver karakteriseret som en pandemi.

»Der er nogle psykologiske mekanismer, der går i gang, og det er ikke et nyt fænomen. Infektioner har alle dage været noget, som folk er hunderædde for. De kan ryge 40 cigaretter om dagen eller drikke store mængder vin, men det gør dem ikke på samme måde bange for deres helbred,« siger Jens Lundgren.

Selv om den overordnede besked fra myndighederne er at mane til ro og besindighed, spredte nyheden om den første coronasmittede sig lynhurtigt, og Sundhedsstyrelsen måtte midt på dagen lægge en gul bjælke og følgende besked på deres hjemmeside:

»Vores telefoner kan ikke følge med. Vi får rigtig mange henvendelser på vores hovednummer, så det er ikke alle, der kommer igennem, og det kan lyde, som om der ikke er forbindelse, men der er hul igennem,« lyder meldingen, hvor interesserede borgere bliver bedt om at søge informationer på hjemmesiden.


Hovedpersonen selv tager tilsyneladende situationen med ro. Han er foreløbig den eneste i familien, som er testet positiv – både kone og børn er ikke ramt. Alligevel skal de alle blive hjemme i Roskilde i to uger.

Mikkel Hertz talte med Jakob Tage Ramlyng første gang tidligt torsdag morgen og fortæller, at han var »slidt«. Dels havde han siddet oppe den halve nat og ventet på svar på sin coronatest, dels skulle han efterfølgende reagere på den.

»Jakob er fornuftig, driftsikker og ansvarlig. Havde han bare haft den mindst mistanke om, at det kunne indebære smitterisiko, at han kørte på arbejde, havde han ikke gjort det,« siger Mikkel Hertz, som i øvrigt beskriver, at den smittede medarbejder er ved godt mod.

»Mest af alt er han bekymret for, om han har smittet andre,« siger nyhedsdirektøren.

Svaret på netop det spørgsmål kender ingen endnu.

Vil du have vores bedste Indblik-artikler direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de fem nyeste artikler fra Jyllands-Postens Indblik-sektion hver dag kl. 16 - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse.


Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.