Erhverv

Vejret sætter historisk stop for tysk specialitet

På grund af manglende frost bliver 2020 det første år nogensinde, hvor høsten af eiswein fejler i hele Tyskland.

Artiklens øverste billede
Druer til isvin får lov at fryse til is på vinstokken. Druerne må først plukkes, når temperaturen i dem er på minus 7 grader, så de stadig frosne, når de presses i kælderen. Druerne høstes typisk tidligt om morgernen sent i november, december eller januar det følgende år. Arkivfoto: Tobias Schwarz/Reuters

Det har længe svævet i luften i den helt konkrete betydning, at den tyske vinspecialitet eiswein – eller isvin på dansk – i takt med klimaforandringer og varmere vejr har fået stadig vanskeligere vilkår til at kunne lykkes.

For det ligger i navnet, at druerne på vinstokkene skal have frost.

I vinåret 2019/20 opnåede ingen af de 13 tyske vinområder de påkrævede mindst syv minusgrader, der gør, at druerne kan høstes og presses frosne samt have den helt særlige fordeling af sukker og syre, som resulterer i en meget kompleks og sød vin.

Det skriver det tyske medie Der Spiegel.

»Vinårgangen 2019 her i landet vil gå over i historien som den første, hvor isvinen ikke bliver til noget i samtlige tyske delstater,« fortæller Ernst Büscher fra det tyske vininstitut i Bodenheim ved Mainz.

De fleste vinbønder havde dog læst skriften på væggen: F.eks. i området Rheinland-Pfalz, hvor der i 2019 kun var 50 vinavlere med isvindruer på i alt 42 hektar jord. Det skal ses i lyset af 2018, hvor 683 producenter havde 584 hektar druer med henblik på produktion af den tyske vinspecialitet i samme område.

I 2018 kunne der høstes druer til isvin i otte tyske vinområder. Her blev de første druer plukket af stokkene i november og de sidste i januar 2019.

Betingelserne for produktion af tysk isvin har i de seneste år med tiltagende hyppighed ikke været optimal. Det tyske vininstitut fortæller, at der i 2017-årgangen kun var syv avlere, som kunne høste isvin. Også 2014 var en lille årgang. Til de gode år hører derimod 2012 og 2015.

Metoden bag isvin er at høste og presse de frosne vindruer. Jo koldere druerne er, desto højere er koncentrationen af sukker, syre og frugtstoffer, da selve den søde most har et lavere frysepunkt end vandindholdet, der bliver tilbage som restprodukt i det pressede kvas.

Det meget sukkerholdige produkt gærer ikke så nemt, derfor ligger alkoholindholdet i den færdige vin kun på omkring syv volumenprocent.

Ud over den manglende frost medfører klimaændringer desuden højere sommertemperaturer. Det bevirker en hurtigere modning af druerne.

»Tidsrummet, hvor druerne skal holde sig sunde for muligvis at blive isvin, bliver længere og længere,« fortæller vininstituttet.

Og med de mange kilder til fejlhøst, er der da også færre og færre, der tager chancen med isvin, selvom det er et trækplaster at have i porteføljen som vinbonde.

»Hvis de varme vintre bliver normalen i de kommende år, vil tysk isvin blive en endnu større raritet og mere kostbar vare, end den er i forvejen,« siger Ernst Büscher til Der Spiegel.

De største eksportmarkeder for tyske isvine er Japan, Kina, USA og de skandinaviske lande.

Selv om Tyskland skulle falde fra som producent af isvin, kan man stadig få stillet sin tørst, idet vinen også fremstilles i Østrig, Tjekkiet og Canada. Ud af den samlede produktion i verden tegner Canada sig for omkring 75 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.