Erhverv

ATP vender ISS ryggen – investorer øger presset på topchef

Pengetanken har holdt storudsalg i 2019, og flere investorer udtrykker mistillid til ledelsen, der har fået for vane at skuffe.

Artiklens øverste billede
Adm. direktør i ISS, Jeff Gravenhorst, er blevet upopulær blandt investorerne, efter at selskabet igen og igen har skuffet. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Landets største pengetank ATP har solgt samtlige af sine ISS-aktier med et stort tab til følge.

Det øger presset på topchef Jeff Gravenhorst, der allerede i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal 2019 var under massiv beskydning fra investorer og analytikere.

Siden leverede Gravenhorst i sidste uge endnu en skuffelse i forbindelse med årsregnskabet, der fik aktien til at falde 15 pct.

»Det eneste, folk sidder og venter på, er, at der bliver fundet en ny CEO nu,« siger Michael Voss.

Han forvalter ca. 1,3 mia. kr. for investeringsforeningen Fundamental Invest, der har en mindre portion aktier i ISS.

»Man orker ikke at høre mere om den ene eller anden kontrakt, som er fejlkalkuleret, eller problemer i det ene og andet land,« siger Voss.

ISS blev børsnoteret af kapitalfonden EQT og Goldman Sachs i 2014 i kurs 160, men efter mere end en håndfuld år på børsen og et aktiemarked, der er braget i vejret, lyder kursen i dag på ca. 120.

Både før og efter børsnoteringen har ISS solgt store dele af forretningen fra for at fokusere på færre, men større kunder, og det er tilsyneladende gået ud over eksekveringen, for midt i den store frasalgsøvelse har lønsomheden været faldende.

I 2014 lød driftsmarginen (ebit) på 5,4 pct. – sidste år landede den på 4 pct.

En analytiker, som Finans har talt med, fortæller, at ISS har budt på flere end 30 negative overraskelser i løbet af de sidste tre år – som f.eks. tabsgivende kontrakter. Herhjemme har ISS senest regnet forkert på en stor kontrakt med Forsvaret.

»ISS-aktien er blevet sendt mere end blot tilbage til start og reelt helt ned i bunden af gulvspanden. Investorernes frustration med udviklingen handler meget om manglende tillid til ledelsen,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet.

Nedturen har været dyr for ATP, som købte stort ind i ISS i andet halvår 2017 og øgede sin beholdning til 2,8 mio. aktier med en værdi af næsten 700 mio. kr.

Siden har resultaterne såvel som aktiekursen været nedadgående, og ATP accelererede sit frasalg i andet halvår 2019, hvor pengetanken solgte 1,3 mio. ISS-aktier med et trecifret milliontab til følge.

Investeringsbanken Carnegie skrev forleden i en note til sine investorer, at ISS kan være et opkøbsemne, efter at selskabet har tabt 40 pct. af værdien i løbet af det seneste år.

Men Carnegie fraråder samtidig sine kunder til at købe ISS-aktier, da tilliden til ledelsen er i bund, og en eventuel ny topchef formentlig vil gøre rent bord ved hurtigst muligt at få samtlige problemer frem i lyset.

Indtil det sker, vil mange investorer formentlig holde sig på sidelinjen, lyder det fra Carnegie, og derudover kan der være flere negative overraskelser på vej som følge af både coronavirus og det hackerangreb, der har lagt dele af ISS ned.

Ingen af delene indgår nemlig i ISS’ forventninger til 2020.

»Så der ligger et par negative overraskelser,« siger Michael Voss.

Flere institutionelle investorer fortæller om, at der er udpræget mistillid til ledelsen. Især den tabsgivende kontrakt med Forsvaret vækker kritik, fordi den er godkendt på øverste niveau i ISS. Det erkendte Jeff Gravenhorst ifølge en deltager ved et møde for institutionelle investorer i kølvandet på regnskabet.

»Hvordan kan det ske, at man ikke har styr på kontraktstrukturen og regner forkert på aftalen med Forsvaret, så man taber hundredvis af millioner? Der mangler noget ledelse,« siger en investor.

ISS’ presseafdeling skriver i en e-mail, at selskabet siden børsnoteringen har truffet strategiske valg, hvilket har skærpet selskabets fokus.

»Vi erkender, at vores strategi er nødt til at blive eksekveret bedre og hurtigere - det arbejder ledelsen hårdt på at gøre,« lyder det:

»Vi forstår og deler selvfølgelig skuffelsen omkring aktieprisen. Vi har haft nogle udfordringer på den korte bane, og hændelsen med it-sikkerheden (hackerangrebet, red.) og coronavirus har ikke hjulpet, men det arbejdes der flittigt på at løse.«

Fra ISS’ storaktionær Kirkbi lyder det, at man stadig har tillid til topledelsen. Kirkbi ejer ca. 28 mio. ISS-aktier med en værdi af 3,4 mia. kr. For mindre end to år siden var de mere end dobbelt så meget værd.

Men Kirkbi, der normalt er en passiv ejer, er nu på vej ind i bestyrelsen. Investeringschef Søren Thorup ventes at blive valgt i forbindelse med ISS’ generalforsamling.

Det tolker en analytiker som et klart signal om, at Kirkbi bestemt ikke er tilfredse.

Kirkbis investeringschef Søren Thorup Sørensen skriver i en kommentar til Finans, at Lego-pengetanken er en langsigtet investor og ejer, og at bestyrelsesposten hænger sammen med at ønske om at »være tæt på de virksomheder, hvor vi har en betydelig minoritetsandel.«

ATP har ingen kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.