Erhverv

Storsvindleren Bernard Madoff skal dø i fængslet

Selvom den svindeldømte Bernard Madoff er dødeligt syg, har den føderale anklager afvist hans anmodning om løsladelse. Begrundelsen lyder, at Madoff ikke viser nogen for for anger eller sympati med sine ofre.

På billedet fra januar 2009 forlader Bernard Madoff den føderale domstol på Manhatten i New York. I juni samme år blev han idømt en fængselsstraf på 150 år og har været bag tremmer lige siden. Arkivfoto: Brendan McDermid/Reuters

Selvom den tidligere bestyrelsesformand for Nasdaq-børsen og storinvestor Bernard ”Bernie” Madoff på 81 år lider af en dødelig nyresygdom, får han ikke lov til at slippe fri af den straf på 150 år, han har fået for at være manden bag et af verdenshistoriens største finansielle fupnumre.

Det skriver nyhedsmediet CNN.

I 2009 blev han idømt den maksimale straf på 150 år og sat i fængsel for at have stået bag et pyramidespil, hvor den føderale anklager i USA anslog tabet for klienter til at beløbe sig til mere end 19 mia. dollars, hvilket svarer til 125 mia. kr.

Sidste måned ansøgte Bernard Madoff om løsladelse før tid med begrundelsen, at han efter eget udsagn har mindre end 18 måneder tilbage at leve i.

Beskeden fra den føderale anklager i New York var dog klar: Madoffs forbrydelse var af hidtil uset størrelse og omfang, hvilket var grund nok til at afslå anmodningen.

Og anklagemyndigheden tilføjede:

»Siden domsfældelsen har Madoff udvist en udtalt manglende forståelse af sine forbrydelsers alvor og empati for sine ofre, hvilket understreger, at han ikke fortjener løsladelse af humane årsager.«

Mere end 500 ofre havde skrevet til domstolen, efter Madoff havde anmodet om løsladelse, hvor langt de fleste var imod. På den baggrund udtalte domstolen, at det viser, hvor meget Madoffs forbrydelser fortsat berører hans ofre, og mange føler, at de også har fået en »livstidsdom« ved tabet af deres formuer.

Fra anklagerens kontor lød desuden, at de, da dommen blev afgivet, havde taget Madoffs helbredsmæssige tilstand i betragtning sammen med visheden om, at han ville dø i fængslet. En holdning de står ved, da Madoff ikke udviser nogen form for anger, skriver CNN.

Madoff afsoner sin dom i det føderale fængsel i Butner i staten North Carolina, hvor det meldes, at han efter først at have afvist behandling med dialyse, siden november 2019 har modtaget behandlingen og kan tage vare på sig selv.

BRANCHENYT
Læs også