Serier

Danske rejsebureauer i chok: Vi er truet på livet

Alle rejser til hele verden frarådes. På få dage er tæppet revet væk under erhvervet, der har en milliardomsætning

Corona rammer verden

Rejsebranchen er i chok, efter at Udenrigsministeriet har frarådet alle rejser til hele verden.

I løbet af få dage kan Corona-pandemien tvinge danske rejsebureauer til massefyringer og at dreje nøglen om. Branchen beder nu om akut hjælp fra regeringen.

Tusindvis af ansatte i branchen kan miste deres jobs, og tusindvis af rejsende kan komme i klemme, hvis rejsebureauerne lukker.

Det er ifølge Rejsebranchen den barske virkelighed, som rejsebureauerne ser ind i, efter at Udenrigsministeriet i dag har ændret rejsevejledningerne til hele verden, således at der nu frarådes al unødvendig ind- og udrejse af Danmark.

Rejsebureauerne kommer nu med et samlet nødråb til regeringen og Folketinget om at hjælpe dem med at bekæmpe de alvorlige konsekvenser af den voksende Corona-pandemi.

»Branchen er i chok og har fra den ene dag til den anden fået revet tæppet væk under fødderne. Rejsebureauernes økonomi bliver ramt dobbelt hårdt, fordi pengene fosser ud med massive tilbagebetalingskrav fra rejsende, der ikke skal afsted på planlagte rejser, og samtidig er vores fremtidige indtægtsgrundlag smuldret, når ingen rejser ind eller ud af Danmark som følge af myndighedernes anbefalinger. Det er livstruende kritisk, og vi ser desværre ind i massefyringer, konkurser og lukninger af en hel branche i løbet af få dage, hvis vi ikke får en akut politisk håndsrækning øjeblikkeligt,« siger Lars Thykier, direktør i brancheforeningen Danmarks Rejsebureau Forening (DRF) og Henrik Specht, direktør i brancheforeningen Rejsearrangører i Danmark (RID).

Rejsebureauerne er i dialog med regeringen og har selv spillet ind med konkrete tiltag, der kan holde hånden under de tusindvis af ansatte i branchen.

Vigtigst af alt er rejsebureauernes forslag om, at staten helt ekstraordinært må kompensere dem for de massive tilbagebetalingskrav, som de er forpligtet til at indfri under pakkerejseloven.

I øjeblikket er tilbagebetalingskravene på et anseeligt trecifret millionbeløb, men det kan koste rejsebureauerne adskillige milliarder kr., hvis krisen rammer påske- og sommerferierejserne.

Også Dansk Erhverv efterlyser øjeblikke hjælp fra regeringen.

»Vi bakker naturligvis op om myndighedernes vurderinger, men vi må samtidig sige, at dette betyder, at en hel branche bliver bragt på randen af konkurs. Arbejdspladser går tabt og store værdier mistes, hvis der ikke handles. Vi mener blandt andet, at der hurtigst muligt bør åbnes for lønkompensation og dækning af tilbagebetalinger for aflyste rejser,« siger adm. direketør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Rejsebranchen bliver dobbelt ramt af forbuddet mod at rejse. Selskaberne skal således tilbagebetale penge for bestilte rejser, som ikke gennemføres. Samtidig kan de ikke sælge rejser i perioden, og salget af rejser på den anden siden af rejseforbuddet er faldet drastisk.

BRANCHENYT
Læs også