Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

SMV Danmark: 100.000 selvstændige er overset af hjælpepakker

SMV Danmark frygter hårde slag mod iværksættere og enkeltmandsvirksomheder.

Corona rammer verden
Iværksættere og enkeltmandsvirksomheder bliver ifølge Ane Buch ramt hårdt af coronakrisen. (PR-foto)

Bogholdere, konsulenter og mange andre med egen virksomhed skal skrotte hele forretningen, før de kan komme i betragtning til dagpenge.

Ifølge direktør Ane Buch fra de mindre virksomheders erhvervsorganisation SMV Danmark kan det i den nuværende situation være med til at smadre en gunstig dynamik i dansk erhvervsliv.

»Der er 100.000 danskere med selvstændig virksomhed, der skal nedlægge deres egen virksomhed først for at komme i betragtning til dagpenge. Det er en meget stor og dynamisk gruppe, der udfylder huller herunder i høj grad hos mindre virksomheder,« siger Ane Buch, der har 18.000 små og mellemstore virksomheder som medlemmer.

Ane Buch føler, at politikerne i deres hjælpepakker har taget udgangspunkt i et forældet syn på erhvervslivet ved at overse enkeltmandsvirksomhedernes problemer.

»Det er som om, at man ser erhvervslivet som en samling af store virksomheder, der bare kører og kører. Men så overser man alle iværksætterne og de mange enkeltmandsvirksomheder, der udgør en stor del af dynamikken. Mange små virksomheder har eksempelvis ikke selv ressourcer til at ansætte et bogholderi, men køber sig eksempelvis til 10 timer hos en bogholder, der har et enkeltmandsfirma.«

I regeringens hjælpepakker får virksomheder mulighed for at få 23.000 kr. om måneden til hjemsendte medarbejdere. Men den mulighed gælder ikke personer, hvis virksomhed kun har dem selv ansat.

»Vi mener helt klart, at man også burde give den store gruppe af selvstændige med eget firma mulighed for at få del i en lignende hjælpeydelse. Det handler også om, at de skal have mulighed for at holde virksomheden i gang i en vanskelig periode og få lov til at fortsætte på et lavere niveau,« siger Ane Buch og fortsætter:

»I den situation kan de geare op, når der igen kommer større efterspørgsel. For hvis de har nedlagt deres virksomhed og afleveret deres momsnummer, er den mulighed jo væk.«

Ane Buch mener, at det er en situation, som kan ramme såvel iværksættermiljøet som de helt små virksomheder.

Sidstnævnte kan ifølge direktøren risikere, at det bliver sværere for dem at købe sig til de tjenesteydelser ude i byen, som de har været vant til at købe fra en enmandsvirksomhed.

BRANCHENYT
Læs også