Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Anette Laursen har samme indtægt som fastansat, men får ingen hjælpende hånd

Al undervisning og coaching hos virksomheder er aflyst, mens to ud af tre enkeltkunder har meldt forfald.

Corona rammer verden
Ud over den frihed, som jeg har til at vælge, er der kun en forskel på mig og en fastansat. Og det er usikkerheden, konstaterer Anette Laursen. Foto: Joachim Ladefoged

Coronakrisen har skruet hurtigt og voldsomt ned for aktiviteten hos ALC-Consulting. Men i modsætning til for almindelige virksomheder er der ingen penge at hente fra regeringens hjælpepakke. For den eneste beskæftigede i firmaet er ejeren Anette Laursen med hjemmekontor i den hvide villa i Aarhus-forstaden Åbyhøj.

Dermed er der ingen ansatte og ingen økonomisk hjælpende hånd.

»En væsentlig del af mit job er sparring til mennesker, der er ramt af fyringer, og dermed står midt i en forandring. Men to ud af tre har aflyst deres vigtige første møde med mig inden for den sidste uge. Når det gælder den anden del af min virksomhed med workshop og undervisning ude i virksomheder, er alt aflyst,« fortæller coach og konsulent Anette Laursen.

Virksomhederne gør ifølge konsulenten kun det, de skal for at undgå smittespredning. Men samtidig er der det økonomiske aspekt, hvor hun som den yderste freelancegren kan saves gratis over.

»Den situation, vi har nu, får ud over aflyste møder også konsekvenser for virksomhedernes økonomi. Selvfølgelig skal de reagere ved at spare omkostninger. Men hvad med personer som mig og mange andre freelancere, som mister vores indtægt?,« lyder det fra Anette Laursen.

Hun ser sig selv som del af en voksende hærskare af løst tilknyttede ansatte, der i antal vokser kraftigt år for år. Selvom der står konsulent og coach på visitkortet, er der absolut intet særligt over lønnen. Nærmest tværtimod.

»Jeg har en årsindtægt på mellem 370.000 og 400.000 kr. Det ville være nogenlunde det samme, som jeg ville have tjent som fastansat i en tilsvarende stilling. Men jeg har hverken pensionsindbetaling, feriepenge, løn under sygdom eller den sikkerhed som en fastansættelse giver.«

Derfor var Anette Laursen skuffet over, at hun i lighed med i titusindvis af andre ligestillede ikke var omfattet, da regeringen lancerede sin hjælpepakke. For faktisk er hun selv uden hjælpepakke i en ringere udgangspunkt end de fastansatte.

»Hvis jeg ikke kan tjene penge nok til at klare mine udgifter, skal jeg ikke alene igennem seks ugers karantæne for at kumme komme i betragtning til at få dagpenge. Jeg skal også opgive mit firma og indlevere mit cvr-nummer som en anden betingelse for at kunne modtage dagpenge,« siger hun.

Jeg har hverken pensionsindbetaling, feriepenge, løn under sygdom eller den sikkerhed som en fastansættelse giver.

Anette Laursen, coach og konsulent

Netop kravet om at opgive firmaet, hvor lille det end er, for i den nuværende ekstreme situation at komme i betragtning til hjælp, som kommer automatisk til andre, føles uretfærdigt.

»Ud over den frihed, som jeg har til at vælge, er der kun en forskel på mig og en fastansat. Og det er usikkerheden,« fastslår konsulenten.

Lige nu er aktiviteten på lavt blus hos Anette Laursen i en tid, hvor det giver sig selv, at al coaching ude i virksomhederne såvel som undervisning i grupper er stoppet af hensyn til smitterisikoen.

Tilbage er regningen til Anette Laursen og talrige andre freelancere.

Hun beder ikke om kompensation for alle de tabte indtægter, men blot en form for midlertidigt sikkerhedsnet, der spændes ud for at forhindre økonomisk frit fald.

»Man burde sidestille os med andre med tilsvarende lønindtægter. Man kunne her tage udgangspunkt i vores dokumenterede tab. En løsning kunne jo være at give os samme mulighed som andre for at få dagpenge i den nuværende helt usædvanlige situation.«

I mellemtiden forsøger Anette Laursen at klare sig igennem krisen med Skype og telefonkonsultation. Men det bliver uden den personlige kontakt, som ifølge hende er så vigtig - specielt i den første samtale med en person, der har mistet sit job.

Tilbage er usikkerheden om, hvor lang tid coronakrisen varer, og hvordan økonomien ser ud, når vi når ud på den anden side.

BRANCHENYT
Læs også