Jobindex melder om kraftigt fald i jobannoncer som følge af corona
Tallene er foruroligende, siger adm. direktør for Jobindex Kaare Danielsen, som sammenligner de seneste dages nedgang i antallet af betalte jobannoncer på op mod 50 pct. med situationen under finanskrisen.
De nye tiltag for at bremse spredningen af Covid-19 har resulteret i en gevaldig opbremsning i antallet af nye jobannoncer.
Sådan lyder det fra adm. direktør for jobsitet Jobindex, Kaare Danielsen, som mener, antallet af nyopslåede jobs er en god målestok for erhvervslivets sundhed.
»Jobannonce-tallene har gang på gang vist sig at være en meget præcis indikator – og langt den hurtigste – for, hvordan det går med jobmarkedet og dansk erhvervsliv i det hele taget. I disse dage skal man være meget forsigtig med forudsigelser, ikke mindst fra dag til dag. Alligevel er tallene meget foruroligende,« siger Kaare Danielsen i en pressemeddelelse.
»Torsdag til fredag i sidste uge målte Jobindex en nedgang på ca. en tredjedel i antallet af betalte jobannoncer, som Jobindex mener kan tilskrives coronavirussen. Mandag var faldet på hele 46 pct.,« siger Kaare Danielsen i en pressemeddelelse.
Samtidig understreger han, at mandagens store fald også kan være et udtryk for, at det var første hjemmearbejdsdag for mange, og at HR-folk derfor lige skulle finde sig tilrette og finde ud af, hvordan man for eksempel foretager jobsamtaler hjemmefra.
»Så vi regner med, at antallet at ansættelser vil stige igen. Og jobmarkedet er altså ikke gået i stå, der er fortsat mange arbejdsgivere, der ansætter nye medarbejdere,« siger han.
Ifølge Kaare Danielsen minder nedgangen i øjeblikket om den, der fandt sted under finanskrisen i 2008.
»Foreløbig har det kun varet tre dage, men det er noget, der kan mærkes. Min forventning er en finanskrise-lignende nedgang, der varer i halvanden måned. Så kan der komme en langvarig effekt af de virksomheder, der bliver ramt. Rejse- og flybranchen kommer ikke nødvendigvis tilbage på samme niveau,« siger Kaare Danielsen til MediaWatch.
Han uddyber, at statskassen til gengæld er mere velpolstret og sund i dag forhold til under finanskrisen, så der er flere penge at skyde ud i samfundet, som regeringen lige nu forsøger med hjælpepakkerne til erhvervslivet. Derfor behøver nedgangen ikke bide sig fast i længere tid, vurderer han:
»Jeg forventer en meget kraftig, men meget kortvarig nedgang,« siger Kaare Danielsen.
Samfundsvæksten kan dog stadig komme under pres den kommende længere periode, mener Kaare Danielsen.
»Vi har haft et opsving, der har varet i ti år. Det her kan måske være det, der tricker, at opsvinget stopper, og der kommer lidt nedgang i stedet,« lyder det.
KIT LINDHARDT