Erhverv

Kina tættere på vaccine mod afrikansk svinepest

Efter 18 måneders arbejde på at producere en kur mod afrikansk svinepest er et kinesisk forskerteam klar med en eksperimentel vaccine, der skal afprøves i et stort klinisk forsøg.

Langs hele den dansk-tyske grænse er der opsat et halvanden meter højt vildsvinehegn, der skal forhindre, at vildsvin som mulige bærere af afrikansk svinepest skal ødelægge den vigtige danske svineproduktion og -eksport. Arkivfoto: Anders Brohus

Efter halvandet års arbejde med at udvikle en vaccine mod afrikansk svinepest er kinesiske forskere nu klar med en eksperimentel vaccine.

Det skriver det naturvidenskabelige tidsskrift Nature.

Indtil nu har afrikansk svinepest næsten halveret mængden af Kinas 440 mio. grise med enorme økonomiske tab til følge.

Det er en situation, som danske svineproducenter har nydt godt af, da det har skabt en større efterspørgsel fra Kina med kraftigt stigende priser til følge.

Meldingen er dog, at de endnu mangler at udføre en række kliniske forsøg og kunne producere vaccinen i større skala.

Afrikansk svinepest, der ikke er farlig for mennesker, giver indre blødninger hos dyrene og medfører så godt som sikkert døden for de smittede grise.

»Der er desperat brug for en vaccine for at Kina kan genoptage produktionen af grise,« udtaler virologen Bu Zhigao fra Harbin Veterinærforskningsinstitut i Kina, som har været med til at udvikle den eksperimentelle vaccine.

Ifølge Bu Zhigao er Kina fast besluttet på at investere ubegrænsede ressourcer i vaccineudviklingen mod svinepesten, der brød ud i sommeren 2018 i det nordøstlige Kina.

Den amerikanske virolog Daniel Rock fra University of Illinois udtaler, at det kinesiske forskerteams data ser lovende ud, og at de er nået længere end alle andre forskere i forhold til at teste vaccinens sikkerhed og effekt.

I et vaccinationsforsøg i en kommerciel svineproduktion kunne Bu Zhigao og hans team med en stor dose vaccine givet ad to omgange beskytte grisene i hele deres levetid, som typisk er fem måneder, inden de bliver slagtet, skriver Nature.

Gravide søer, der blev vaccineret med den eksperimentelle vaccine, fødte desuden raske pattegrise.

Tidligere forsøg på at udvikle vacciner mod afrikansk svinepest har ført til muterede former for vaccine, der endte med at slå dyrene ihjel.

Derfor vil de kinesiske forskere udføre kliniske forsøg på mellem 10.000-20.000 grise for at være sikker på, at deres vaccine ikke ændrer sig og virker modsat.

BRANCHENYT
Læs også